Sağlık

Prof. Dr. Murat Terzi: Yapay zeka, nörolojik hastalıkların tanısında yüzde 90 başarı sağlıyor

Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde yapılan yapay zeka çalışmaları, nörolojik hastalıkların tanısında yüzde 90 doğru sonuçlar veriyor. Prof. Dr. Murat Terzi, MS, Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıkların tanısında yapay zekanın önemini açıkladı

Abone Ol

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı ve Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Murat Terzi, yapay zekanın nörolojik hastalıkların tanısında yüzde 90’ın üzerinde doğru sonuçlar verdiğini ve bu alandaki eğitim çalışmalarının devam ettiğini açıkladı.

Türk Nöroloji Derneği ve OMÜ iş birliğiyle sağlıkta yapay zekanın tanı ve tedavi süreçlerindeki rolünü artırmaya yönelik çalışmalar sürüyor. Prof. Dr. Terzi, özellikle nörolojik hastalıkların tanısında yapay zeka kullanımına ilişkin önemli bilgiler verdi.

Yapay Zeka ile Tanı Koyma Süreci

Prof. Dr. Terzi, yapay zeka ve dijital teknolojilerin sağlık alanında büyük önem taşıdığını belirterek, “Nörolojik hastalıklar, Alzheimer, Parkinson, MS gibi rahatsızlıkların tanısında yapay zeka kullanıyoruz. Örneğin, beyin ve omurilik MR’larını makineye tanıtarak, bu görüntüler üzerinden hastalık olup olmadığını belirlemeye çalışıyoruz. Ayrıca, hastaların ses ve yürüme analizleriyle de tanı sürecini güçlendiriyoruz. Yapay zeka, yüzde 90’ın üzerinde doğru tanı koyabiliyor ve hastalıkların seyri hakkında değerli bilgiler sağlıyor” dedi.

MS Hastalarına Yönelik Çalışmalar

MS hastalarıyla ilgili yüzlerce hasta kaydının yapıldığını belirten Prof. Dr. Terzi, “MS hastalarıyla oluşturduğumuz veri tabanında şu ana kadar yüzlerce hasta kaydettik. Bu çalışmaların sonucunu görmek için daha fazla veriye ihtiyaç var, ancak şimdilik yalnızca kendi vakalarımızı kullanarak yapay zekayı geliştiriyoruz. Mühendisler, psikologlar ve fizyoterapistlerle iş birliği içinde bu projeyi ilerletiyoruz. Hem Avrupa’dan hem de Amerika’dan ortaklıklar kurarak, bu alanda iş birliğimizi genişletiyoruz” diye konuştu.