Liv Hospital Samsun Kadın Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Nigar Allahverdiyeva, rahim ağzı kanseri taramasının hayat kurtarıcı bir test olduğunu vurgulayarak, kadınların bu önemli sağlık kontrolünü ihmal etmemeleri gerektiğini belirtti. Dr. Allahverdiyeva, yapılan tarama testlerinin, kansere yol açabilecek hücresel değişiklikleri erken aşamalarda tespit etmenin mümkün olduğunu ifade etti.
Rahim ağzı kanseri taramasının, servikal sitoloji (Pap testi veya Pap smear) ve insan papilloma virüsü (HPV) testi gibi yöntemleri içerdiğini açıklayan Opr. Dr. Allahverdiyeva, HPV'nin rahim ağzı kanserinin en yaygın nedenlerinden biri olduğunu ve cinsel yolla bulaştığını belirtti. Dr. Allahverdiyeva, "HPV genellikle belirti vermez ve çoğu insan enfekte olduğunu fark etmez. Ancak bazı HPV türleri, yıllar içinde kanser riski oluşturabilecek ciddi hücresel değişikliklere yol açabilir" dedi.
HPV'NİN ROLÜ VE TARAMA TESTLERİNİN ÖNEMİ
Dr. Allahverdiyeva, HPV'nin çoğu zaman bağışıklık sistemi tarafından vücuttan atıldığını ancak bazı kadınlarda bu enfeksiyonların uzun süre devam edebileceğini ve bu durumun rahim ağzı kanserine dönüşme riskini artırabileceğini vurguladı. Tarama testlerinin, bu gibi riskleri erken dönemde tespit etmek için oldukça önemli olduğuna dikkati çekti.
Kahvaltıdan sonra yapılan taramanın, rahim ağzı hücrelerindeki anormallikleri belirlemek için önemli bir fırsat sunduğunu belirten Allahverdiyeva, “Pap testi ve HPV testi, basit ve hızlı bir şekilde rahim ağzından örnek alınıp laboratuvara gönderilerek yapılır. Bu testler, kansere yol açabilecek hücresel değişiklikleri çok daha erken tespit etme imkânı sunar" dedi.
HER YAŞ ARALIĞI İÇİN FARKLI TARAMA YÖNTEMLERİ
Dr. Allahverdiyeva, rahim ağzı kanseri taramasının yaşa göre değişiklik gösterdiğini belirtti. 21 ile 29 yaş arasındaki kadınların her üç yılda bir Pap testi yaptırması gerektiğini, 30 ila 65 yaş arası kadınların ise her 5 yılda bir Pap ve HPV testini birlikte yaptırabileceklerini açıkladı. Ayrıca, 65 yaş sonrası taramanın, risk faktörü olmayan hastalar için sonlandırılabileceği bilgisi verildi.
ANORMAL SONUÇLAR KANSER ANLAMINA GELMEZ
Çoğu kadının rahim ağzı kanseri tarama testinin anormal sonuçlar verebileceğine dikkat çeken Dr. Allahverdiyeva, "Ancak bu, mutlaka kanser olduğunuz anlamına gelmez. Çoğu zaman servikal hücre değişiklikleri kendiliğinden normale döner. Anormal bir sonuç alırsanız, ek testler gerekebilir" şeklinde açıklama yaptı. Ayrıca, tarama öncesinde duş almak, cinsel ilişkiye girmek ya da vajinal ilaç kullanmak gibi etkenlerden kaçınılması gerektiğini belirtti.