Dünya genelinde tüberküloz (verem) hala ciddi bir sağlık sorunu olarak öne çıkıyor. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, tüberküloz bulaşıcı hastalıklar arasında Kovid-19'dan sonra ölüm oranlarıyla ikinci sırada yer alıyor. 2023 yılı itibarıyla dünya genelinde 10.8 milyon kişiye tüberküloz tanısı konuldu ve 1.25 milyon kişi hayatını kaybetti.
Akciğer tüberkülozunun özellikle hava yoluyla kolayca bulaşabildiğini belirten uzmanlar, hasta kişilerin öksürmesi veya hapşırmasıyla hastalığın yayılabileceğini vurguluyor. Uzun süre kapalı alanlarda bulunan bireylerin ise bulaşma riski daha yüksek.
Sağlık Bakanlığı, "Ulusal Tüberküloz Kontrol Programı" ile tüberkülozla mücadeleyi sürdürüyor. Program kapsamında hastalara ücretsiz tanı, tedavi ve takip hizmetleri sunuluyor. Ayrıca, tüberküloz menenjiti ve miliyer tüberküloza karşı bebeklere uygulanan BCG aşısı, erken koruma sağlıyor.
Tüberküloz tedavisi, düzenli ilaç kullanımı ile mümkündür ve tedavi sürecinde bulaştırıcılık 2-3 hafta içinde sona erebilmektedir. Tedavi sürecinin etkinliğini artırmak amacıyla "doğrudan gözetimli tedavi" uygulaması da hayata geçirilmiştir. Bu uygulama, hastaların ilaçlarını bir sağlık görevlisi eşliğinde almasını sağlıyor.