Keyif dolu bir ‘Merhaba’ ile başlamak istedim… Yeni hafta, yeni bir yol belki de yeni bir yenilenme haftası kim bilir… Bu hafta pilatese dair bazı konulara değinmek istedim. O yüzden de merak edilen soruları aldım, elimden geldiğince sizler için cevaplamaya çalıştım. İşte, pilates ve pilatese dair her şey…
Pilates nedir ne işe yarar?
Pilates Ne İşe Yarar? Pilates bir kuvvet antrenmanı şeklidir ancak aşina olabileceğiniz diğer kuvvet antrenmanı egzersizleri ile arasında benzerlik bulunmayabilir. Pilates, kas inşa etmekten çok kas tonusunu iyileştirmeye odaklanır. Bunun sonucunda da vücut daha fazla stabilite ve dayanıklı bir hale gelir.
Pilates hangi bölgeyi zayıflatır?
Özellikle sırt, karın ve kalça kaslarını çalıştıran pilates, kalori yakmayı sağlar ve kas hacmini arttırır. Vücutta yağ birikmesini engelleyen pilates; Vücudun şekillenmesini sağlar. Kalçanın daha şekilli olmasını sağlarken aynı zamanda karın bölgesini sıkılaştırır.
Pilates gerçekten işe yarıyor mu?
Pilatesin etkin olduğu alanlar gün geçtikçe artmaktadır. Pilates egzersizleri omurga esnekliğini, eklem hareketini, kas gücünü, organizmanın dayanıklılığını, dolaşım ve solunum sistem kapasitesini arttırırken, motivasyonu, odaklanmayı ve enerjik hissetmeyi de sağlamaktadır.
Pilates vücudu şekillendirir mi?
Pilates hareketleri ile vücuda şekil vermek, incelmek ve vücudun esnemesini sağlamak mümkündür. Pilates diğer spor ve egzersiz dallarına göre daha yakın bir tarihte ortaya çıkmıştır.
Pilates haftada kaç gün olmalı?
Mat pilates ya da reformer pilates haftada en az iki en fazla üç gün yapılabilir. Grup derslerinde genelde tercih edilen haftada üç gündür. Pilatesi bir gün arayla yapmak en doğrusudur. Ard arda yapılacak olan egzersiz çok etkili olmayacaktır.
Pilates vücudu inceltir mi?
Pilates; boyun fıtığı, düzleşme, duruş bozukluğu gibi birçok rahatsızlığa iyi gelmesinin yanı sıra vücut şekillendirme, sıkılaştırma ve incelme için de ideal bir spordur.
Pilateste sıkılaşma ne zaman başlar?
Düzenli uygulanan Pilates ile öğrenci, 1 ayda güç ve esneklik kazanır. Sıkılaşmak, incelmek, toparlanmak ve kas oranının artması 3 ay içerisinde gerçekleşmeye başlar. Tüm bu yararların sağlanması, öğrencinin yaşam biçimi, beslenme alışkanlıkları ve günlük spor/egzersiz geçmişi ile yakından alakalıdır.
Kilolu olanlar pilates yapabilir mi?
Pilates, vücut ağırlığını azaltmak için tasarlanmasa da fazla kilolu veya obezitesi olan kişiler için iyi bir seçenek olarak kabul edilebilir
Pilates yapanlar nasıl beslenmeli?
Pilatese başlamadan önce yemek tüketmemelisiniz. Öncelikle yemek yemenizin üzerinden 3 ile 4 saat geçmiş olmalı, karbonhidrat ve protein ağırlıklı bir öğünü atlatmış olmalısınız. Bunun yanı sıra günlük süt, peynir ve yoğurt tüketimine de öncelik vererek, bol bol su tüketmelisiniz.
Pilates kimler yapamaz?
Pilates hareketlerini yapmasına engel olacak herhangi bir fiziki rahatsızlığı bulunmayan herkes pilates yapabilir. Omurilik ve eklem rahatsızlığı olup doktorlarının spor yapmasına izin verilmeyenler pilates yapmamalıdırlar. Bel ve boyun fıtığı olanlar ise hafif egzersizler şeklinde pilates yapabilirler.
Pilates hangi rahatsızlıklara iyi gelir?
Hastalıkların tedavisinin yanı sıra ayrıca hastalıkları önleme ve vücut sağlığını koruma amacıyla da klinik pilatese katılmak mümkündür.
Bel ve boyun fıtıkları
Duruş bozukluğu.
Skolyoz.
Osteoporoz.
Eklem ağrıları
Kas ağrıları
Fibromiyalji.
Kas ve spor yaralanmaları
Pilates yaparken nelere dikkat edilmeli?
1) Önce doktor kontrolü:
Pilatese başlamadan önce, özellikle fiziksel probleminiz ve sağlık sorununuz varsa mutlaka doktor kontrolünden geçmelisiniz. Hemen her spor dalı/ metodu için geçerli olan pilates için de geçerli; bu da vücudunuza uygunluğu…
2) Eğitmenle yapılmalı:
Pilatesi kendi başınıza yapmanız için çeşitli CD’ler mevcut. İnternetten de çeşitli kaynaklara erişebilmeniz mümkün. Ama bu kesinlikle çok sonraki aşama. Öncesinde ise pilates eğitimini mutlaka bir eğitmenden almalısınız. Temel eğitimi aldıktan, kuralları ve vücudunuzun tepkilerini öğrendikten sonra diliyorsanız kendi başınıza, evde pilatese devam edebilirsiniz.
3) Spor salonu dikkatli seçilmeli:
Bugüne kadar hiç spor yapmamışsanız, pilatese başlamadan önce küçük kapsamlı da olsa bir fitness programı uygulamanız faydalıdır. Pilates eğitimi alacağınız spor salonunu seçerken size bir vücut analizi uygulayacak, kaslarınızın durumunu belirleyecek programları sunan yerleri tercih etmeniz yararlı olacaktır. Size yönlendirilecek eğitmenin aldığı eğitimlerle ilgili bilgi istemekten de çekinmemelisiniz.
4) Vücut fazla zorlanmamalı:
Pilates yaparken kaslarınızın harekete geçmesi nedeniyle bir miktar acı çekersiniz. Fakat vücudunuz fazla zorlanıyorsa hiç çekinmeden eğitmeninize bunu söylemeli, gerekiyorsa kısa bir ara vermeli veya hareket adedini azaltmalısınız.
5) Doğru nefes alınıp verilmeli:
Pilates yaparken doğru nefes alıp vermek çok önemli. Neden mi? Çünkü doğru nefes alıp vererek hem vücudunuza rahatlama sağlarsınız hem de doğru kasları aktive edersiniz. Bunun yanı sıra da kan dolaşımınızı artırmış ve kardiyovasküler rahatsızlıkların önüne bir set çekmiş olurursunuz. Elbette sadece pilates yaparken değil, yaşamın tüm anlarında doğru nefes alıp vermeyi bir alışkanlık haline getirmek en doğrusu.
6) Karın mutlaka içeri çekilmeli:
Pilates egzersizine başladığınızda eğitmeninizden sürekli şu temrini duyacaksınız: “Karnını çek!” Karnı içeri çekmek, vücudun dengelenmesini sağlar. Normalde yapmakta zorlanacağınız veya doğru yapamayacağınız pek çok hareket, karnınızı içeri çektiğiniz anda “yapılabilir” düzeye gelir. Karın kaslarınız da bu şekilde aktif olarak çalışır.
7) En basit hareketler bile es geçilmemeli:
Pilatesteki küçük detaylar büyük önem taşır. Basitmiş gibi görünen uygulamaları atlamamak gerekir. Ayağınızı sağdan sola, soldan sağa çevirerek pek az çalışan ayak bileği kasınızı çalıştırırsınız örneğin. Ya da yer hareketleri sırasında belinizi iyice yere yapıştırarak belinizi koruma altına almış olursunuz… Bu nedenle eğitmenin her direktifinin yerine getirilmesi son derece önem taşır.
8) Tayt ve çorapla tercih edilmeli:
Pilates yaparken, size “ayak bağı” olmaması adına eşofman yerine tayt ve dar bir spor tişörtü giymelisiniz. Ayrıca bu şekilde kaslarınızın hareketleri eğitmeniniz tarafından rahatlıkla takip edilebilir. Pilates spor ayakkabısıyla yapılmaz; çorapla veya çıplak ayakla yapmalısınız pilatesi.
Sevgiyle ve sağlıkla kalın.
Günün sözü: İçindeki karanlığı kaldır çöpe at, aydınlığı fark edemiyorsun çünkü…