Velilerin ve tüm öğrencilerin sabırsızlıkla beklediği okul sezonu nihayet başladı. Okula başlayan çocukların toplu yaşama geçmesiyle bulaşıcı hastalıklara yakalanma riskinin arttığını biliyoruz, özell...
Velilerin ve tüm öğrencilerin sabırsızlıkla beklediği okul sezonu nihayet başladı. Okula başlayan çocukların toplu yaşama geçmesiyle bulaşıcı hastalıklara yakalanma riskinin arttığını biliyoruz, özellikle solunum yolu hastalıklarının toplu yaşam koşullarında daha fazla görüldüğünü bir ez daha belirtmekte fayda var.
Çocukların toplu yaşama geçmesiyle bulaşıcı hastalıklara yakalanma riski artar. Solunum yolu hastalıkları toplu yaşam koşullarında daha fazla görülür. Bunun önlenmesi için sınıfların saat başı on dakika hava akımı olacak şekilde havalandırılması, tozdan arındırılması çok önemlidir.
Solunum yolu hastalıkları ve diğer bulaşıcı hastalıklardan korunmak için, dengeli beslenme, düzenli ve yeterli uyku (en az 9 saat), iyi el yıkama alışkanlığı, sigara dumanından kaçınmak (pasif içicilik), yaşına uygun eksiksiz aşılanma gerekmektedir. Ayrıca okullarda hasta çocukların izole edilebileceği revirlerin bulunması gerekir.
Çocukların karşılaşabileceği bulaşıcı hastalıklar solunum yolu hastalıkları, orta kulak iltihabı, anjin olarak tanımlanan bademcik iltihabı, ishal, zatürre, grip ve nezle şeklindedir.
Tam da mevsim geçişine denk gelen okul dönemi çocukların kalabalık sınıflarda bir araya gelmesiyle hastalıkların salgına dönüşmesine neden oluyor.
Okula başlarken yapılması gereken aşıların önemine de değinmek gerekiyor. Özellikle, Sağlık Bakanlığı'nın aşı programına uyulması konusunda ailelere büyük iş düşüyor.
Bakanlığın aşı programına ek olarak "su çiceği", "hepatit A" ve "grip (influenza)" aşıları yapılmasının çocuklar için yararlı olabileceğini düşünüyorum.
Bir diğer önemli konu ise çocukların sırt ve eklem ağrılarının bu döenm artması. Çocukların okul çantalarının ağırlığının, en fazla çocuğun ağırlığının yüzde 10-15'i olması gerektiğini biiyoruz. Eğer okulda dolapları varsa mümkünse çantaları hafifletip kitapları okulda bırakmalarını sağlayabiliriz.
Çocukların dengeli beslenmelerinin başarıları ve sağlıkları açısından önemli olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Bu sebeple çocuklar, her gün çeşitli besin gruplarından yemeli. Ekmek, pilav, makarna ve benzeri tahıllar, meyve-sebze, süt ürünleri, et, balık, yumurta, kuru baklagil, yağ, bal, reçel gibi besinler yedirilmeli. Sabah, öğle, akşam olmak üzere üç ana ve iki-üç ara öğün olmalıdır.
En önemli öğün, kahvaltıdır. Kahvaltı iyi yapılmadığı takdirde okul başarısı düşebilir. Kahvaltıda yumurta, süt ve süt ürünlerinin bulunmasına dikkat edilmelidir. Ara öğünlerde evde çeşitli malzemelerden hazırlanmış sandviç, meyve suyu, küçük bir meyve veya çiğ yenebilecek bir sebze tercih edilebilir.
Kantinden alınacak yiyecekler yerine çocuklar evden getirilen yiyeceklere teşvik edilmeli, okul ve aile bir arada çalışarak, çocuğun iyi beslenme alışkanlıklarının geliştirmesine yardımcı olmalıdır. Atıştırmalıkların ana öğünleri engellememesine dikkat edilmelidir.
Bu bilgilerden sonra çocuklarımıza bir eğitim sezonu boyunca alacakları eğitimler ve yapacakları çalışmalarda başarılar, velilerimizle eğitimcilerimize de kolaylıklar diliyorum. 2022-2023 eğitim-öğretim sezonu hayırlı olsun.