Ülkemizde ara insan gücü, meslek liseleri, mesleki eğitim merkezleri, meslek yüksek okulları ile karşılanıyor. Üreten...
Ülkemizde ara insan gücü, meslek liseleri, mesleki eğitim merkezleri, meslek yüksek okulları ile karşılanıyor. Üreten fabrikaların çarklarının dönmesi, bacalarının tütmesi ve rekabetçi pazarlarda kalifiye yetişkin eleman ihtiyaçları, mevcut okul-mesleki eğitim merkezleri, Mesleki Yeterlilik Kanunu ile sertifikalı işgücü sağlanmaktadır. Mesleki eğitim merkezi: Ülkemizin nitelikli iş gücü ihtiyacı çerçevesinde öğrencilerin ilgi, istek, yetenek ve kişilik özelliklerinin ortaya çıkarılması, başarılı ve mutlu olabilecekleri bir mesleği seçmeleri için meslekler hakkında bilgilendirilmeleri, eğitim sistemi ile çalışma hayatı arasındaki ilişkinin güçlendirilmesi, ülkemiz insan kaynağının geliştirilmesi açısından büyük önem arz etmektedir. Bu kapsamda mesleki eğitim merkezleri, ülkemizin meslek sahibi insan ihtiyacını karşılayabilmek adına çalışmalarını sürdürmektedir.Çıraklık eğitiminin örgün ve zorunlu eğitim kapsamına alınması ile ekonomimizin temel yapı taşı işletmelerin çırak ihtiyacının karşılanması ve çırak öğrencilerimizin ahilik kültüründen gelen usta-çırak ilişkisiyle meslekleri işbaşında öğrenmeleri sağlanacaktır. Mesleki eğitim merkezlerinde okuyan öğrencilere 11. sınıfın sonunda kalfalık belgesi, 12. sınıfın sonunda ise ustalık belgesi verilecektir.
Yapılan yeni düzenleme ile 2019-2020 eğitim-öğretim yılı itibarı ile mesleki eğitim merkezi öğrencileri lise diploması alabilecektir. Mesleki eğitim merkezlerindeki öğrenciler diploma alabilmek için fark derslerini ya açık öğretim kurumları yoluyla ya da mesleki eğitim merkezlerinde yüz yüze eğitim yoluyla tamamlayabilme imkânına sahip olabilecektir.
En az ortaokul mezunu olup zorunlu eğitim çağında olanlar ve 19 yaşından gün almış olanlardan da yaşlarına ve eğitim seviyelerine uygun olarak düzenlenecek mesleki eğitim programlarına göre çıraklık eğitimine alınabilir. Mesleki eğitim merkezine kayıt olacaklar için 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu’nun 10’uncu maddesi kapsamında çırak olabilmek için aşağıdaki şartlar aranır.
a) En az ortaokul veya imam-hatip ortaokulu mezunu olmak.
b) Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak şartları aranmakta olup bununla birlikte 3308 Sayılı Kanun kapsamında bulunan 27 alan ve 142 dalda eğitim verilebilecek standartlara uygun atölye veya işyeri ile usta öğretici belgesine sahip eğitici olması gerekmektedir. Bu şartlarla birlikte Mesleki Eğitim Merkezi Programı (MEMP) uygulayan mesleki ve teknik ortaöğretim okullarına müracaat edip sözleşme imzalayanlar çırak öğrenci olabilmektedirler.
Yıllardır ara iş gücü konusunda eleman ihtiyacı her geçen gün artmakta, sanayi tesislerinin yer aldığı OSB-KOSGEB artık mesleki ve teknik okullara-üniversitelerin AR-GE, mesleki eğitim merkezlerine yer verilerek beğenilen kalifiye elemanlar sahaya girecektir. Aslında lise mezunu olup bazı sektörlerde Mesleki Yeterlilik Kanunu çerçevesinde İş-Kur ile ilişkilendirilen iş başı eğitim programlarıyla eleman ihtiyacı karşılanıyor. 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu’nda değişiklik: 3308 Sayılı Kanun Mesleki Eğitim Kanunu olup detaylar mevcuttur. 25/12/2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Torba Kanun’la 3308 Sayılı Kanun’da değişikliğe yer verilmiştir. 25’inci maddesinin birinci fıkrasının ikinci cümlesine, ''kalfalık yeterliğini kazanan mesleki eğitim merkezi 12’nci sınıf öğrencilerine asgari ücretin yüzde ellisinden” ibaresi eklenmiştir. Kanun’da yapılan düzenleme ile mesleki eğitim merkezleri cazibe merkezine getirilmesi için asgari ücretin net tutarının yüzde 50'si ödenmesi gündeme gelmiştir. Yürürlüğe girmesi 25/12/2021 tarihinden itibaren olduğundan uygulamaya alınmıştır. Mesleki eğitim-mesleki eğitim merkezi öğrencilerine teşvik geri geldi: 3308 Sayılı Kanun’un geçici 12’nci maddesine yapılan düzenleme ile 2021-2022 döneminde işverenlere teşvik ödenmesine son verilmiş idi. Şimdi yapılan düzenlemeyle geri gelmiştir. Mesleki eğitim merkezi programı dışındaki okul ve kurumlarda öğrenim gören öğrencilere ödenebilecek en az ücretin yirmiden az personel çalıştıran işletmeler için üçte ikisi, yirmi ve üzerinde personel çalıştıran işletmeler için üçte biri, mesleki eğitim merkezi programına devam eden öğrencilere ödenebilecek en az ücretin ise tamamı 25/8/1999 tarihli ve 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’nun 53’üncü maddesinin üçüncü fıkrasının (B) bendinin (h) alt bendi için ayrılan tutardan devlet katkısı olarak ödenir. Dolayısıyla 6/9/2021 itibaren ödenmeyen teşviklerde 2021-2022 dönemi için ödenecektir. Konuyla ilgili düzenlemeler Mesleki Eğitim Kanunu’ndaki değişikler genelgeyle ilgili yöneticilere duyurulacaktır.