Sağlık

Katatoni Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Katatoni, zihinsel sağlık alanında önemli bir durumu ifade eder. Bu psikiyatrik bozukluk, hareketin ya da konuşmanın azalması ya da durması ile karakterizedir. İşte, katatoni hakkında bilmeniz gerekenler…

Abone Ol

Ahmet Buğra Tokmakoğlu / EGE TELGRAF- Katatoni, genellikle şiddetli bir psikiyatrik bozukluk olan ve hareketin ya da konuşmanın azalması veya tamamen durması ile karakterize edilen bir durumdur. Katatonik bireyler genellikle çevreleriyle etkileşime geçmekte zorlanırlar ve bedenlerinde önemli bir motor aktivite azalması gözlemlenir.

Belirtiler:

1.    Hareketsizlik: Katatonik kişiler genellikle uzun süre hareketsiz durabilirler. Ayrıca, bazı durumlarda tuhaf pozisyonlarda uzanabilirler.

2.    Mutizm: Konuşma eksikliği ya da çok az konuşma sıklığı katatonik belirtiler arasında yer alır.

3.    Agitasyon: Aşırı hareketlilik veya aşırı agitasyon da görülebilir. Bu durum, aniden patlak verebilen ani ve şiddetli hareketlerle karakterizedir.

4.    Eko fenomeni: Başkalarının sözlerini tekrar etme eğilimi gösterme durumudur.

5.    Stupor: Tam bir hareketsizlik durumudur ve genellikle hasta, dış dünyaya tepki vermez.

6.    Postür bozuklukları: Katatonik bireyler, garip ve istemsiz vücut hareketleri veya tuhaf duruşlar sergileyebilirler.

Katatoni, genellikle birincil bir psikiyatrik durumun bir belirtisi olarak ortaya çıkar” diyen uzmanlar, “Bu nedenle, temelde yatan nedenin belirlenmesi ve tedavi edilmesi önemlidir. Tedavi, genellikle psikiyatrik ilaçlar, özellikle antipsikotik ilaçlar içerir. Ayrıca, psikoterapi ve destekleyici tedaviler de katatonik bireylere yardımcı olabilir. Acil durumlarda, katatoni belirtileri olan bir kişi hastaneye yatırılabilir. Elektrokonvülsif terapi (ECT) gibi daha invaziv tedaviler de bazı durumlarda önerilebilir. Katatoni, karmaşık bir durumdur ve tedavisi genellikle multidisipliner bir yaklaşım gerektirir. Profesyonel bir sağlık uzmanı tarafından değerlendirme ve yönlendirme, bu durumu yönetmede önemlidir. Unutulmamalıdır ki, her bireyin durumu farklıdır ve tedavi planı bireye özgü olmalıdır. Bu nedenle, doğru tanı ve uygun tedavi için bir uzmana başvurmak önemlidir” diye konuştu.