Kaşif Kozinoğlu'nun Silivri Cezaevi'ndeki ölümüne ilişkin yeniden yürütülen soruşturma kapsamında Kurtlar Vadisi Pusu dizisinde "Kazım Kaşifoğlu" karakterini canlandıran Sedat Savtak'ın bilgisine başvuruldu. Savtak, "bilgi sahibi" sıfatıyla Silivri Adliyesi'nde savcılıkta yaklaşık 2 saat ifade verdi.
Savtak, adliye çıkışında basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Sayın savcım gereken soruları elbette yöneltti, ben de gereken cevapları verdim. Onunla yaptığım görüşmem, onunla kalacaktır muhakkak" ifadelerini kullandı.
"ELİMİZDEN GELEN EN İYİ OYUNCULUĞUMUZU HEPİMİZ VERDİK"
Savtak, Kurtlar Vadisi Pusu dizisinde rol alan oyuncuların karakterleri canlandırırken ellerinden geleni yaptıklarını belirtti.
Oyuncu, “Öncelikle oyuncu olarak bir oyuncunun herhangi bir rolde, sinema, dizi ya da tiyatroda da olsa, elbette dürüst yaklaştığı yüreğiyle ben de bu diziye, Kurtlar Vadisi’ne tüm gücüm ve yüreğimle, bütün yaşamışlığımla, öğrendiklerimle diğer oynayan yüzlerce, binlerce oyuncu arkadaşlarımla, birçoğu da arkadaşım, büyüklerim, küçüklerim, onlar da aynı düşüncelerle bu karakterleri canlandırdık. Elimizden gelen en iyi oyunculuğumuzu hepimiz verdik” dedi.
Savtak, savcılıkta kendisine yöneltilen sorulara ilişkin ise, "Sayın savcım gereken soruları elbette yöneltti, ben de gereken cevapları verdim. Onunla yaptığım görüşmem, onunla kalacaktır muhakkak" ifadelerini kullandı.
"BÖYLE BİR KARAKTERİ BİLMİYORDUM"
Sedat Savtak, "Kazım Kaşifoğlu" karakterinin gerçek bir kişiden esinlenip esinlenmediğini dizinin başlangıç döneminde bilmediğini söyledi.
Oyuncu, “Bilmiyordum. Böyle bir karakter, öncelikle zaten bizim başlangıç aşamasında sözleşme yaptığımız aşamada, rolün içeriği ya da gelişimi hakkında bilgiler almayız. Bunlar tamamen senaryoyla beraber gelişecek ve halkın izleyişiyle yazılacak konulardır” diye konuştu.
Karakterin ne kadarının gerçek, ne kadarının kurgu olduğuna ilişkin oyuncuların başlangıç aşamasında değerlendirme yapmasının söz konusu olmadığını belirten Savtak, “Bizim en başta öncelikle zaten bir hüküm vermemiz söz konusu değil, bir sözleşmemizi alıyoruz ve bu sözleşmenin gerektirdiklerini yapmak zorundayız” ifadelerini kullandı.
Savtak, kendisine diziyle ilgili sorular yöneltildiğini belirterek, “Emin Abi gibi, bana da sorular, diziyle ilgili gereken sorular, gerektiği yerlerdeki sorular soruldu. Ben de bütün içtenliğimle yanıtladım hepsi” dedi.
"BENİM BİLGİLERİM SENARYODA YAZANDAN İBARETTİ"
Savtak'a dizinin çekildiği dönemde senaryo, senaristler veya yapımcı hakkında herhangi bir şüphesi olup olmadığı da soruldu.
Oyuncu bu soruya, “Hayır, öyle bir gözlemim yok. Benim bilgilerim, bana verilen senaryoda ne yazıyorsa nasıl gelecek ve nasıl aktarmam gerekiyorsa sette, nasıl sunulduysa ben de oyunculuğumla değerlendirdim” yanıtını verdi.
Savtak, oyunculara karakterlerin kaynağına ilişkin ayrıca bilgi verilmediğini belirterek, “Öyle bilgiler de bize verilmez. Bir hayal gücünden midir, neredendir. İyidir, bunu halkımız gayet iyi değerlendirmiştir” diye konuştu.
"ÖMER BABA" DA SORUŞTURMADA İFADE VERMİŞTİ
Kurtlar Vadisi Pusu dizisinde "Ömer Baba" karakterini canlandıran oyuncu Emin Olcay da soruşturma kapsamında daha önce ifade verdi.
Olcay, ifadesinin ardından adliye çıkışında yaptığı açıklamada, "Gördüklerimi bildiklerimi anlattım. Ülkemizin kaybettiği yiğitlerimiz var. Bu yiğitlerin neden bizleri terk ettiğini, neden vefat ettiklerini anlamamız için sayın savcılarımıza çok iş düşüyor. Allah yardımcıları olsun. İnşallah bu işlerin sonu ortaya çıkar. Yiğitlerimizin kanları yerde kalmaz" ifadelerini kullandı.
KOZİNOĞLU'NUN ÖLÜMÜ YENİDEN SORUŞTURULUYOR
Eski bordo bereli subay ve MİT mensubu Kaşif Kozinoğlu, Bosna-Hersek ve Afganistan'da uzun süre görev yaptı. Afganistan'dan Türkiye'ye döndükten sonra 2011 yılında tutuklanan Kozinoğlu, 12 Kasım 2011'de Silivri Cezaevi'nde spor yaptıktan sonra geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.
Kozinoğlu'nun mahkemeye çıkmasına 13 gün kala yaşamını yitirmesi dikkat çekti. Ailesi ise "Sporcuydu, ölümü normal değil, araştırılsın" diyerek ölümünün araştırılmasını istedi. Bu kapsamda başlatılan soruşturma yaklaşık bir yıl sonra kapatıldı.
Daha sonraki süreçte Kozinoğlu'nun kalp krizi geçirdiği sırada yardım istediği, ancak cezaevi görevlisi Ferhat Veysi Gül'ün bu seslerin duyulmasını engellemek amacıyla radyonun sesini yükselttiği öne sürüldü. Gül'ün daha sonra FETÖ üyesi olduğu ve 15 Temmuz darbe girişiminin ardından yurt dışına kaçtığı ortaya çıktı.
Bu iddiaların yanı sıra daha önce yürütülen soruşturmaların yeniden gündeme gelmesi üzerine Kozinoğlu'nun ölümüne ilişkin dosya tekrar açıldı. FETÖ ile ilgili önemli bilgilere sahip olduğu belirtilen Kozinoğlu'nun zehirlenmiş olabileceği iddiası da soruşturma kapsamında gündeme getirildi.
Soruşturmanın yeniden başlatılmasının, Silivri Sulh Ceza Hakimliğinin 26 Ağustos 2026 tarihli kararıyla daha önce verilen takipsizlik kararının kaldırılmasının ardından gerçekleştiği bildirildi.
SORUŞTURMADA DÖRT OPERASYON DÜZENLENDİ
Kozinoğlu'nun şüpheli ölümüne ilişkin soruşturmanın ilk operasyonu 7 Eylül Pazartesi günü gerçekleştirildi. Cezaevinde görev yapan 11 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Operasyonda gözaltına alınan 10 şüpheliden, olay tarihinde jandarma eri olarak görev yapan bir kişi tutuklandı. Yedi şüpheli hakkında ise adli kontrol tedbiri uygulandı.
10 Eylül Perşembe günü düzenlenen ikinci dalga operasyonda, aralarında bir kameraman, bir muhabir ve sağlık çalışanlarının da bulunduğu 9 kişi gözaltına alındı. Mahkeme, gazeteci Selahattin Günday'ın da aralarında bulunduğu 3 şüphelinin tutuklanmasına karar verdi.
Üçüncü dalgada eski savcılar Ali İşgören ve Necip Doğan hakkında tutuklama kararı verildi. Aynı operasyonda gözaltına alınan emekli askerler Hasan Atilla Uğur ve Hasan Ataman Yıldırım hakkında ise ev hapsi kararı çıktı.
Dördüncü dalgada gözaltına alınan eski gazeteci Osman Arslan ile ifadeye çağrılan Enver Altaylı'nın da tutuklanmasıyla, soruşturmadaki tutuklu sayısının 8'e yükseldiği bildirildi.
Soruşturma kapsamında ayrıca Kurtlar Vadisi Pusu dizisindeki "Kazım Kaşifoğlu" karakteri ve bazı sahneler de dosya kapsamında incelenirken, dizinin senaristleri Raci Şaşmaz, Bahadır Özdener ve Cüneyt Aysan'ın daha önce "bilgi sahibi" sıfatıyla ifadelerine başvurulduğu aktarıldı.




