AHMET BUĞRA TOKMAKOĞLU – EGE TELGRAF/ İzmir’de yaz sona erdiğinde deniz çantaları kaldırılıyor, mayolar dolapların arkasına bırakılıyor. Ancak Ege’nin altındaki jeotermal hareketlilik, suyla buluşmak isteyenler için bambaşka bir mevsimin kapısını aralıyor.Bu kez rota Çeşme’nin bilinen termal havuzlarına ya da Balçova’nın büyük tesislerine değil, Dikili’nin doğusundaki Kocaoba Mahallesi’ne uzanıyor. Köyün adı, İzmir’in termal haritasında yer alan fakat geniş kitleler tarafından pek bilinmeyen bir kaynakla birlikte anılıyor. Kocaoba Ilıcası, İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün Dikili’ye ilişkin resmî tanıtım sayfasında ilçenin doğal sıcak su kaynakları arasında gösteriliyor. Aynı kaynakta su sıcaklığının 45 ile 56 derece arasında değiştiği belirtiliyor.

TOPRAĞIN ALTINDA HALA YAZ VAR

Kocaoba’daki suyun sıcaklığı hava koşullarına veya güneşli günlerin sayısına bağlı değil. Kaynak, ısısını yerin altındaki jeotermal hareketlerden aldığı için yaz mevsimi sona erdiğinde de sıcaklığını koruyor. Bu özelliğiyle Kocaoba Ilıcası, serin havalarda farklı bir doğa deneyimi yaşamak isteyenlerin ilgisini çekebilecek bir yer. Dışarıda rüzgâr eserken topraktan sıcak su çıkması, ziyaretçiye Ege’nin görünmeyen yüzünü gösteriyor. Ancak 45 ile 56 derece arasındaki su, doğrudan ve uzun süreli biçimde içine girilebilecek sıradan bir yüzme suyu değil. Kaynağın çıktığı noktada sıcaklık daha yüksek hissedilebileceğinden suya kontrolsüz şekilde girilmemesi gerekiyor. Termal tesislerde kaynak suyu belirli oranlarda soğutulup havuzlara aktarılabiliyor. Kocaoba’da güncel olarak denetlenen, sıcaklığı ayarlanan ve yüzmeye uygunluğu onaylanan bir havuz bulunduğuna ilişkin doğrulanmış bilgi olmadığı için kaynak başında dikkatli davranılmalı.

DOĞANIN KENDİSİ HAVUZ GİBİ

Kocaoba Ilıcası’nın çevresinde modern SPA alanları, otel odaları ve sıra sıra şezlonglar beklenmemeli. Buranın dikkat çeken yönü, turistik tesis konforundan çok doğal hâlini koruyan bir jeotermal kaynak olması. İzmir Büyükşehir Belediyesinin Dikili bölgesine ilişkin planlama belgelerinde Kocaoba Ilıcaları, Nebiler, Bademli ve Çamur ılıcalarıyla birlikte kaplıca turizmi açısından önemli kaynaklar arasında sayılıyor. Bu resmİ kayıtlar Kocaoba’nın gerçek bir jeotermal alan olduğunu doğruluyor. Ancak bir kaynağın turizm potansiyeline sahip olması, alanın bugün düzenli olarak işletildiği veya güvenli bir ziyaretçi tesisine dönüştürüldüğü anlamına gelmiyor. Yola çıkanların duş, tuvalet, soyunma kabini, büfe, cankurtaran veya sağlık personeli bulunacağı varsayımıyla hareket etmemesi gerekiyor. Temel ihtiyaçların Dikili merkezde ya da yol üzerindeki yerleşimlerde karşılanması daha doğru olabilir.

KEMİKLERİ ISITAN SU,

Sıcak kaynaklar halk arasında kasları gevşetmesi, bedeni dinlendirmesi ve eklem ağrılarını hafifletmesiyle anılıyor. Bununla birlikte Kocaoba Ilıcası suyunun belirli bir hastalığı tedavi ettiği yönünde güncel klinik bir değerlendirme bulunmuyor. “Şifalı su” ifadesi tıbbi tedavinin yerine geçmemeli. Kalp ve damar hastalığı, yüksek veya düşük tansiyon, diyabet, açık yara ya da kronik rahatsızlığı bulunanların termal kaynaklara girmeden önce doktor görüşü alması gerekiyor.Aşırı sıcak su, kısa süre içerisinde baş dönmesi, tansiyon değişikliği, çarpıntı ve sıvı kaybına neden olabilir. Suyun sıcaklığı elle kontrol edilerek güvenli kabul edilmemeli ve kaynağın çıktığı noktaya doğrudan temas edilmemeli. Kaynak çevresinde daha düşük sıcaklığa sahip doğal su birikintileri görülse bile bunların yüzmeye uygunluğu varsayılmamalı. Derinliği, taban yapısı ve sıcaklık dağılımı bilinmeyen suya atlamak ciddi yanık ve yaralanma riski taşıyabilir.

Ne Çeşme ne Urla! Eylül’ün sonu burada bir başka güzel: ESHOT ile gidilebilen ılık deniz, yumuşak kumlar
Ne Çeşme ne Urla! Eylül’ün sonu burada bir başka güzel: ESHOT ile gidilebilen ılık deniz, yumuşak kumlar
İçeriği Görüntüle

Muhabir: AHMET BUĞRA TOKMAKOĞLU