Isparta’da yaşayan 24 yaşındaki Ayşenur Çalışkan, doğuştan kalbi delik olarak dünyaya geldi. 4 yaşında kalp pili takılan Çalışkan’ın sağlık sorunu, 9 ve 15 yaşlarında yapılan iki farklı kalp pili jeneratörü değişimiyle yönetilmeye çalışıldı. Ancak, 24 yaşına geldiğinde göğsünde kasılmalar, kolunda uyuşukluk ve kalp yetmezliği şikayetleri yaşamaya başladı. Çalışkan, bu belirtilerle Konya ve Ankara’daki hastanelere başvurdu, fakat mevcut tedavi yöntemleri yeterli sonuç vermedi.
Eşinin önerisiyle Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinde görevli Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mevlüt Serdar Kuyumcu’ya başvuran Ayşenur Çalışkan’ın tomografisinde, 20 yıl önce takılan kalp pili kablosunun organlarıyla birleştiği ve birçok damar içinde hareket ettiği tespit edildi. Kuyumcu, bu durumun cerrahi olarak müdahale edilmesi durumunda hastanın hayatını riske atabileceğini fark etti.
Bu zorlu durum karşısında Kuyumcu, kalp pili kablosunun dış katmanına zarar vermeden içindeki metal telleri tek tek çıkarma yöntemini geliştirdi. Kuyumcu, bu yeni ve riskli yaklaşımı Çalışkan’ın onayını alarak uygulamaya karar verdi.
Doç. Dr. Mevlüt Serdar Kuyumcu, operasyon sırasında Kardiyolog Doç. Dr. Bayram Ali Uysal’la birlikte yaklaşık üç saat süren bir süreçte, açık kalp ameliyatı yapmadan hastanın karın boşluğundan kalp pili kablosunu kesip içindeki metal telleri dikkatlice çıkardı. Bu karmaşık operasyonun ardından yeni bir kalp pili sistemi (jeneratör ve lead) takılan Çalışkan, başarılı bir şekilde tedavi edilerek ertesi gün taburcu oldu.
Kuyumcu’nun bu başarılı operasyonu, geçtiğimiz Haziran ayında İstanbul’da düzenlenen “Pacing World Series 2024” tıp kongresinde büyük bir başarıya imza attı. 40’tan fazla ülkenin katıldığı kongrede, Kuyumcu’nun geliştirdiği yöntem “Best Clinical Practice” (En İyi Klinik Yöntem) kategorisinde birincilik ödülüne layık görüldü.
Yenilikçi Tedavi Yöntemi Hastaların Umudu Oldu
Türk Kardiyoloji Derneği tarafından 2019’da Yılın En Başarılı 3’üncü, 2020’de Yılın En Başarılı 2’nci ve 2022’de Yılın En Başarılı 1’inci Genç Kardiyolog ödüllerini kazanan Doç. Dr. Kuyumcu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, pil kablosunun tamamen çıkarılmasının hasta için büyük bir risk taşıdığını belirtti. Bu nedenle, mevcut tedavi yöntemlerinden farklı bir yaklaşım geliştirdiklerini ifade etti.
Kuyumcu, “Bu tedavi yöntemi, kalp pili kablosunun içindeki metal telleri çıkarmak için yenilikçi bir strateji sunuyor. Bu yöntemle hem hastanın ölüm riski minimumda tutuldu hem de mevcut sağlık sorunları çözüldü. Bu operasyondan sonra hastamızın kalp yetmezliği problemi ortadan kalktı ve sağlıklı bir yaşam sürmeye başladı” dedi.
“Serdar Hocam Sayesinde Hayata Yeniden Başladım”
Ayşenur Çalışkan, küçük yaşlardan itibaren kalp hastalığıyla mücadele ettiğini, özellikle merdiven çıkarken ve yürüyüşlerde zorlandığını belirtti. Son yıllarda vücudunda elektrik çarpması gibi hislerin oluştuğunu ifade eden Çalışkan, “Ameliyattan sonra çok şükür herhangi bir sağlık sorunum kalmadı. Serdar Hocam sayesinde büyük bir sıkıntıyı geride bıraktım. Şu anda çok daha iyiyim ve engelli KPSS’ye girip atanmayı umuyorum. Doktorlarıma ve sağlık çalışanlarına minnettarım” dedi.
Baba Mehmet Karabulut ise kızının sağlığı için yıllardır mücadele ettiğini ve başarılı ameliyatın ardından büyük bir sevinç yaşadıklarını belirterek, “Ameliyatın başarılı geçmesini bekleyerek büyük bir mutluluk yaşadık. Şükürler olsun ki kızımız sağlığına kavuştu” şeklinde duygularını dile getirdi.