Sağlık

Kahvaltının zamanı yaşam süresini uzatıyor

Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, sabah saat 6-8 arasında yapılan kahvaltının kalp sağlığını koruduğunu, kanser ve kalp krizi riskini azalttığını belirterek, doğru zamanda kahvaltının önemini vurguladı

Abone Ol

Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, erken kahvaltının vücut sağlığı üzerinde önemli etkiler yarattığını belirtti. Medipol Mega Üniversite Hastanesi'nden Prof. Dr. Göral, sabah saat 6 ile 8 arasında yapılan kahvaltının kalp sağlığını koruyarak, kalp krizi, kanser gibi ciddi hastalıkların riskini azalttığını söyledi. Göral, doğru zamanda yapılan kahvaltının biyolojik saatin düzenlenmesine yardımcı olduğunu ve yaşam kalitesini artırdığını vurguladı.

Kahvaltının yalnızca güne başlamak için değil, uzun vadeli sağlık için de kritik bir öğün olduğunu belirten Prof. Dr. Göral, "Bilimsel araştırmalar, sabah 6-8 saatleri arasında yapılan kahvaltıların vücut üzerinde olumlu etkiler yarattığını gösteriyor. Bu saatlerde kahvaltı yapanlar, kalp krizi, obezite, damar sertliği gibi hastalıkların riskini daha düşük seviyelerde yaşarken, sabah 8'den sonra kahvaltı yapanlarda bu sağlık sorunlarının daha fazla görüldüğü tespit edilmiştir" dedi.

Prof. Dr. Göral, özellikle çocuklar için kahvaltının büyük önem taşıdığını ifade etti. Kahvaltı yapan çocukların derse daha iyi odaklandığını, daha enerjik olduklarını ve akademik başarılarının arttığını belirtti. Ayrıca, kahvaltıda yumurta, taze sebzeler, tam tahıllı ekmek ve zeytin gibi sağlıklı besinlerin bulunması gerektiğini vurgulayan uzman, fast food ve paketli gıdalardan ise kaçınılması gerektiğine dikkati çekti.

Prof. Dr. Göral, sadece kahvaltının değil, akşam yemeklerinin de sağlıklı bir yaşam için önemli olduğunu belirtti. Akşam yemeklerini yatmadan en az 5 saat önce yemek gerektiğini söyleyen Göral, akşam öğünlerinde daha hafif ve sağlıklı yiyecekler tercih edilmesi gerektiğini ifade etti.