Doğal ortamlarda yetişen ve yapısında zehir bulunan mantarların tüketimi, özellikle yağışların sık görüldüğü mevsimlerde artış gösteriyor. Doç. Dr. Şebnem Çalık, doğal mantarların çiğ veya pişirilmiş hâlde tüketilmesinin ölümle sonuçlanabilecek ciddi zehirlenmelere yol açabileceğini ifade etti. Türkiye’de zehirli mantarların doğal ortamda sıkça bulunduğunu ve halkın bu tür mantarlara ilgi gösterdiğini vurgulayan Çalık, kültür mantarlarının tercih edilmesi gerektiğinin altını çizdi.
BELİRTİLER 2 İLA 6 SAAT İÇİNDE ORTAYA ÇIKIYOR
Mantar zehirlenmesi belirtilerinin, tüketilen mantarın türüne ve içindeki zehrin niteliğine bağlı olarak farklı zaman dilimlerinde ortaya çıktığını belirten Doç. Dr. Çalık, şu semptomlara dikkat çekti:
2 saat içinde görülen belirtiler:
Sersemlik
Uykuya eğilim
Tansiyon düşüklüğü
Bulanık görme
Yüz ve boyunda kızarma
Nabız artışı
Bulantı ve kusma
6 saat sonra ortaya çıkan belirtiler:
İshal
Ateş
Karın ağrısı
Karaciğer ve böbrek yetmezliği
Bu belirtilerin sonucunda koma ve ölüm gibi ciddi durumların meydana gelebileceğini belirtti.
ZEHİRLENMELER NASIL TEŞHİS EDİLİR?
Mantar zehirlenmesinin teşhisinde, hastanın mantar tükettiğine dair hikâyesi ve zehirlenme belirtileri bir arada değerlendirilir. Çalık, zehirlenme şüphesi durumunda vakit kaybetmeden sağlık kuruluşlarına başvurulması gerektiğini söyledi.
KORUNMANIN TEK YOLU: KÜLTÜR MANTARI
Mantar zehirlenmelerinin basit önlemlerle önlenebileceğini dile getiren Çalık, doğal alanlardan toplanan mantarların tüketilmemesi gerektiğini belirtti. Güvenilirliği kanıtlanmış kültür mantarlarının tercih edilmesi, bu tür zehirlenmelerin önüne geçmek için en etkili yöntem.
Vatandaşın, mantar tüketiminde daha dikkatli ve bilinçli davranması gerektiğini hatırlatan Çalık, sağlıklı beslenme için güvenilir ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini vurguladı.