Sağlık

İşlenmiş gıdalar yaşlanmayı hızlandırıyor | İşlenmiş gıdaların zararları neler?

Yüksek miktarda ultra işlenmiş gıda tüketen kişilerin biyolojik yaşları, kronolojik yaşlarından daha hızlı ilerliyor. Yeni bir araştırma, bu tür gıdaların hücresel düzeyde yaşlanmayı hızlandırarak kalp hastalığı, diyabet ve Alzheimer gibi sağlık sorunlarına yol açabileceğini ortaya koydu.

Abone Ol

Yeni bir araştırma, yüksek miktarda ultra işlenmiş gıda (UPF) tüketiminin biyolojik yaşlanmayı hızlandırdığını gösterdi. Araştırmaya göre, bu tür gıdaların tüketimi, yalnızca besin kalitesini etkilemekle kalmayıp, aynı zamanda hücresel düzeyde yaşlanmayı da tetikliyor. Uzmanlar, biyolojik yaşlanmanın hızlanmasının, kalp hastalıkları, diyabet ve Alzheimer gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtiyor.

İtalya'dan bilim insanları, Avrupa'nın büyük bir veri tabanı olan Moli-sani Çalışması'nda yer alan 22.000'den fazla katılımcının verilerini analiz ederek, ultra işlenmiş gıdaların biyolojik yaş üzerindeki etkilerini inceledi. Çalışma, bu gıdaların yüksek tüketiminin, yaşlanmanın hızlanmasının yanı sıra sağlık üzerinde olumsuz bir etki yarattığını ortaya koydu.

Ultra işlenmiş gıdalar; genellikle katkı maddeleri, koruyucular ve lezzet arttırıcılar içeren, ev yemeklerinde nadiren kullanılan bileşenlerle üretiliyor. Dondurma, hazır ekmek, bazı kahvaltılık gevrekler ve alkollü içecekler bu tür gıdalara örnek olarak verilebilir.

Araştırmacılar, bu gıdaların düşük besin içeriği ve yoğun işlenmesi nedeniyle vücutta çeşitli biyolojik değişimlere yol açtığını, bunun da glikoz metabolizması ve bağırsak mikrobiyotasının dengesini bozabileceğini belirtiyor. Ayrıca, plastik ambalajlarda saklanan bu ürünlerin vücuda toksik maddeler geçirebileceği vurgulanıyor.