İş kazası, sigortalının işyerinde bulunduğu sırada işveren tarafından yürütülmekte olan iş nedeniyle, işyeri dışında başka bir yere gönderilmesi sırasında veya işveren tarafından sağlanan araçla işin...
İş kazası, sigortalının işyerinde bulunduğu sırada işveren tarafından yürütülmekte olan iş nedeniyle, işyeri dışında başka bir yere gönderilmesi sırasında veya işveren tarafından sağlanan araçla işin yapıldığı yere gidiş geliş esnasında meydana gelen işçiyi hemen ya da sonradan bedenen, ruhen engelli hale getiren olaydır.
İş kazası olduktan sonra işveren, işyerinin bulunduğu yerdeki kolluk kuvvetlerine hemen, üç gün içinde de bağlı bulunan sosyal güvenlik il müdürlüğüne kazayı bildirmekle yükümlüdür. İşveren bu üç iş gününü her ne sebep olursa olsun uzatamaz.
İşveren, iş kazasını ‘İş Kazası ve Meslek Hastalığı Bildirim Formu’’ formunu doldurarak bağlı olduğu sosyal güvenlik kurumuna teslim etmesi gerekir. Söz konusu form 2018/26 sayılı 10.07.2018 tarihli genelgeden veya sosyal güvenlik kurumundan temin edilebilir. Formu APS iadeli taahhütlü olarak da süresi içinde gönderebilirsiniz.
Süresi içinde iş kazası sosyal güvenlik kurumuna bildirilmezse işverenlere idari para cezası kesilmektedir. İşyerinin on kişiden az çalışanı olması veya daha fazla olmasına göre ceza tutarı değişmektedir. İşyerinin az tehlikeli veya çok tehlikeli olmasına göre de ceza tutarı farklılık arz etmektedir. Çıkacak ceza tutarı en az 4.700 liradır. Ayrıca iş kazası bildirimi geciktiği süre içinde sigortalı iş kazası geçiren işçiye ödenecek geçici iş göremezlik ödeneği de işçiden alınmaktadır.
İş kazası geçirdiği gün sigortalı işyerinde çalıştığı için sosyal güvenlik kurumuna prim günü ve kazancı bildirilmelidir. İş kazası geçirildiğinde bildirim yapılmazsa sosyal güvenlik kurumu denetmenleri bir günlük ek aylık prim ve hizmet belgesi düzenlenmesini talep eder düzenlenmezse resen düzenler. İşverene 5510 sayılı Kanun’un 102.maddesi gereğince asgari ücretin 1/8’i tutarında idari para cezası keser. Ayrıca ücret tediye bordrosuna ve yasal deftere kayıt yapılmamasından dolayı da her bir eksiklik için asgari ücretin yarısı kadar idari para cezasını da ayrıca keser.
İş kazası geçiren işçi geçici iş göremezlik süresi boyunca eksik gün bildirimi 01-istirahat olarak sosyal güvenlik kurumuna bildirilir. Sigortalı olmayan işçiler için bir günlük prim bildirimi zorunludur. Aksi durumda idari para cezası kesilir. Fakat geçici iş göremezlik ödendiği süre boyunca işçi-işveren arasında özel bir anlaşma yoksa bu durumda işçi için sigorta primi ödenmez.
Bağ-Kur kapsamında sigorta primi yatarken iş kazası geçirmeniz durumunda kazanın olduğu tarihten itibaren en geç bir ay içinde başvuru için engel durumunun ortadan kalkmasını takip eden 3 gün içinde sosyal güvenlik kurumuna bizzat veya elektronik ortamda yapılması gerekmektedir.
2020 yılının ilk altı ayında iş kazası nedeniyle işini kaybeden sigortalı sayısı 800 oldu. Her geçen gün artan iş kazalarının ve sigortasız işçi çalıştırmanın tüm dünya da sonuna geleceğimiz günlere ulaşmamız dileğiyle…