Nihat AK/EGE TELGRAF- İkinci el motorlu kara taşıtlarının ticareti hakkındaki yönetmelik değiştirildi. Düzenlemedeki en önemli değişiklikler; İkinci el araç satışında Güvenli Ödeme Sistemi’nin zorunlu hale getirilmesi, yetki belgesi olmadan 3'ten fazla araç satışının ticari faaliyet olarak kabul edilecek olması, iş yeri açma ruhsatı şartı yetki belgesi alımından kaldırılmış olması. Lise mezuniyeti şartının 1 Mart 2025'e kadar esnetilmesi. Bazı istisnalar dışında ekspertiz raporu zorunluluğu getirilmesi, hatalı raporların cezalandırılması. Garanti süresi belirlenen araçlar için ay ve kilometre bazında düzenleme yapılması olarak göze çarpıyor.
Düzenlemenin bazı konularda kolaylıklar getirirken bazı konularda ise sıkıntılara yol açacağına dikkati çeken sektör temsilcileri sorun ve önerilerini ilgili kurumlara taşıdı. İzmir Oto Galericiler Odası Başkanı Zafer Dursun, İstanbul Oto Galericiler Odası Başkanı Doğukan Taşlıdağ, Bursa Oto Galericiler Odası Başkanı Hakan Yanık, Antalya Oto Galericiler Odası Başkanı İsmail Çağlı, Başkent çıkarmasında ilk toplantısını Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Yiğiner ile yaptı. Öncelikli sorunları ve çözüm yollarını belirleyen sektör temsilcileri daha sonra Ticaret Bakanlığı’nın bürokratlarıyla toplantıda bir araya geldi.
‘SÜRDÜRÜLEBİLİR’
Sektördeki problemlerin çözülmesine öncülük eden İzmir Oto Galericiler Müşavirlik Kiralama ve Yıkamacılar Esnaf Odası Başkanı Zafer Dursun, “Sorunlarımızın bir bütün olarak masaya yatırılmasında emeği geçen Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Yiğiner ve sektör temsilcileriyle görüş alışverişi için bakanlık bürokratlarına teşekkür ediyorum. Oto galericiler olarak ülkemizdeki ikinci el araç ticaretinde önemli bir rol oynuyoruz. Ancak son dönemde yapılan düzenlemeler ve piyasa koşulları nedeniyle galerici esnafı ciddi zorluklar yaşamakta. Bu sorunların aşılması için çözüm odaklı bir diyalog süreci geliştirdik. Oto galericileri olarak hem esnafın haklarını korumak hem de vatandaşın güvenli bir şekilde araç alım satımı yapmasını sağlamak için bakanlık desteğine ihtiyacımız var. Bu konular üzerinde birlikte çalışarak daha adil ve sürdürülebilir bir sektör oluşturabileceğimize inanıyoruz. Uzun süredir beklenen ikinci el motorlu araç ticaretine ilişkin düzenlemeler, nihayet Resmi Gazete'de yayınlandı. Bu düzenlemelerin bir kısmı esnafı rahatlatırken, bazı konularda ise tedirginliklerin devam ediyor” dedi.
‘DALGALI PİYASA’
Sıfır araç satışında bazı güvenlik özelliklerine sahip olmayan araçların tescil ettirilmeyecek ve satışa sunulamayacak olmasının karmaşa yarattığına dikkati çeken Başkan Dursun, “Son dönemde güvenlik paketine sahip olmayan araçların piyasaya sürülmesi bir kargaşa yaşattı. Bu paketlerin zorunlu hale gelmesiyle araç fiyatlarının artacağı endişesini yaşıyor vatandaş. Pakete dahil olmayan sıfır araçların indirimleri ve enflasyon beklentisi piyasada dalgalanmalara neden oldu” diye konuştu. Ayrıca, güvenli satış sistemi hakkında görüşlerini paylaşan Dursun, bu sistemin kişisel tercihe bırakılması gerektiğini, noterlerdeki satış işlemlerinde güvenli satış sisteminin zorunlu hale getirilmesinin uygulamada sorunlara yol açabileceğini ifade etti.
‘LİSE DİPLOMASI’
Galerici esnafı için büyük bir sorun olan lise diploması eksikliği nedeniyle alınamayan yetki belgelerinin, geçici bir süre için Mart 2025’e kadar kaldırıldığını belirten Başkan Dursun, “Daha sonrası için bu sürenin uzatılması konusunda bir belirsizlik var. Bu konuda mücadele ediyoruz. Oto galericilerimiz sadece üç alanda kısıtlı dükkanlarda işyeri açabiliyor. İzmir'deki esnaf sayısı mevcut iş yeri kapasitesinin çok üzerinde bu çarpıklık diğer illerde de var. Şehir planları yapılırken veya kentsel dönüşümler oluşturulurken galerici esnafımızın da dikkate alınmasını istiyoruz” diye konuştu.
ENFLASYON MUHASEBESİ
Yeni ekonomik düzenlemeler kapsamında gündeme gelen enflasyon muhasebesinin esnaf üzerinde ağır bir yük oluşturacağını belirten Dursun, “Enflasyon muhasebesi, vergisel bir yük olmamalı. Enflasyon düzeltmesi vergisel sonuç doğurmadan yalnızca muhasebe işlemi olarak ele alınması gerekmektedir. Enflasyon muhasebesi uygulamasının vergi matrahını gerçeklikten uzaklaştıran şekilde artırmayacak ve ilave vergi yükü oluşturmayacak şekilde yeniden düzenlenmesini bekliyoruz. Üyelerimiz enflasyon düzeltmesi nedeniyle ek vergi yüküyle karşı karşıya kalma riski taşıyor. Enflasyon düzeltmesi hesaplamaları sonucunda ortaya çıkacak farklar, üyelerimize ilave vergi yükü getirebilir ve bu durum vergi adaletini zedeleyebilir. Enflasyon muhasebesi uygulamasından doğan vergilendirme yükünün geçici vergi dönemlerinde kaldırılması gerekmektedir. İşletmelerimizden geçici vergi yöntemi ile peşin vergi alınması yerine, Yıllık Gelir/Kurumlar Vergisi üzerinden hesaplanarak değerlendirme yapılması küçük esnafımızı rahatlatacaktır” ifadelerini kullandı.