Memduh Güney/EGE TELGRAF-Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası politika faizini üst üste 6. kez yüzde 50 seviyesinde sabit tutma kararı aldı. TCMB’den yapılan açıklamada Ağustos ayı enflasyonunda bir değişim olmadığı belirtilirken “Para politikasındaki kararlı duruş; yurt içi talepte dengelenme, Türk Lirası’nda reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşürecek ve dezenflasyon sürecini güçlendirecektir” ifadeleri kullanıldı.

Hizmet enflasyonundaki iyileşmenin son çeyrekte gerçekleşmesi beklenmektedir” ifadesinin kullanıldığı açıklamada önümüzdeki süreçte sıkı para politikasının devam edeceği ve eldeki tüm araçların kararlılıkla kullanılacağı da belirtildi. TCMB’nin beklentilere paralel olarak faizi sabit tuttuğunu söyleyen finans uzmanı Hale Tok Savaşer, “Hizmet enflasyonu yaz döneminde hızını korudu. Bundan sonraki dönemde hizmet enflasyonunda yaşanacak değişimler Merkez Bankası’nın faiz politikasında etkili olmaya devam edecek. Özellikle bu ay içerisinde okulların açılmış olması enflasyonu yukarı yönde hareketlendirirse Merkez Bankası’nın faiz indirimi politikası bu yıl içerisinde rafa kalkabilir” ifadelerini kullandı.

SÜRPRİZ OLDU”

ABD Merkez Bankası’nın (FED) aldığı faiz indirimi kararını da yorumlayan Savaşer, “50 baz puan indirim sürpriz oldu” dedi. FED’in kararının arkasındaki sebepleri de aktaran Savaşer, “ABD’deki büyüme verileri kararda etkili oldu. Son aylardaki büyüme verileri düşük gelmişti. İşsizlik çok fazla artış gösterdi ve istihdam da ciddi düşüş gözlendi. Bu sebeplerden dolayı ‘önden yüklemeli’ dediğimiz faiz indirimini tercih ettiler” dedi.

İHRACATÇI İÇİN OLUMLU”

FED ve TCMB’nin faiz kararlarının ülke ekonomisine etkilerini değerlendiren Savaşer, “Türkiye’de yurt içinde ithalatımız dolarla ihracatımız Euro ile. FED’in faiz indirimine gitmesi demek doların diğer ülke para birimlerine karşı değer kaybetmesi demek. Piyasalarda bu yönde tepki verdi. Bu paritenin bu şekilde devam etmesi son dönemde sorunlar yaşayan ihracatçımızı memnun edecektir. Bunun devamı için Avrupa Merkez Bankası’nın da alacağı faiz kararı son derece önemli. Eğer Avrupa Merkez Bankası beklentiler haricinde faiz indirimine giderse ibre yine dolar yönünde hareketlenir. Bu da ihracatçının yüzünü güldürmez. FED faiz indirimi bizim içinde olumlu. Doların değer kaybetmesi Türk Lirası’nın değer kazanması anlamına geliyor. Borç yükümüzü düşünürsek faiz indirimi bizler için olumlu” ifadelerini kullandı.

Ibrahim Atilla

EN GEÇ KASIM’DA”

Merkez Bankası’nın faiz kararını yorumlayan ekonomist İbrahim Attila Acar ise “Parasal sıkılaştırmanın sonuçlarını henüz alamadığımız için faizleri sabitte tutuyoruz. Ekonomideki sıkışıklık devam ediyor. Sabit gelirlinin alım gücü düştü. En geç Kasım’daki toplantıda faiz indirimi bekliyorum” dedi.

FİRMALAR BATIYOR

Amerikan Merkez Bankası’nın da faiz kararını değerlendiren Acar, “FED bu kararı zorunlu olarak aldı. Çünkü Amerika’da firmalar batmaya başladı. Dünyanın en büyük uçak üretim şirketlerinden Boeing şirketi üretimi durdurdu. Volkswagen’in durumu ortada. Yakın zamanda yine meşhur bir Amerikan şirketi daha battı. Ülkeler faize dayanamıyor. Yüksek faiz sürdürülebilir değil” ifadelerini kullandı.

TCMB’YE YARADI”

FED’in faiz kararının Türkiye’ye olan etkisini de değerlendiren Acar, “Alınan karar TCMB’ye yaradı diyebiliriz. ABD’nin faiz indirimi yapması demek dünyada paraya ulaşımın kolaylaşması anlamına geliyor. Biz borç ödemek için bile borç alan bir ülkeyiz. Daha düşük faizlerle borçlanacağız anlamına geliyor. Finansman bulmamız bu süreçte daha kolay olabilir” dedi.

Kaynak: EGE TELGRAF