Türk edebiyatının ünlü isimlerinden, "İzmir'i en güzel anlatan yazar" olarak tanımlanan senarist, gazeteci Tarık Dursun K.'nın adını taşıyan Karataş semtindeki yazar...
Türk edebiyatının ünlü isimlerinden,
"İzmir'i en güzel anlatan yazar" olarak tanımlanan senarist, gazeteci
Tarık Dursun K.'nın adını taşıyan Karataş semtindeki yazar evi, sessiz sedasız kapatıldı. Belediyenin mülkiyetindeki yapı Konak Belediyesi bünyesinde bir birime devredilirken yazara ait özel eşyalar bir yıl önce
Basmane'deki Semt Merkezi'ndeki anı odasında sergilenmeye başladı.
Karataş 269 Sokak’taki belediyenin mülkü olan ev Konak Belediyesi tarafından restore edildikten sonra Tarık Dursun K. Yazar Evi adıyla 27 Mayıs 2016 günü düzenlenen bir törenle açılmıştı. Açılışına dönemin Konak Belediye Başkanı Sema Pektaş, yazarın kardeşi Esin Üçer, oğlu ve edebiyat dünyasının ünlü isimleri katılmıştı.
Mithatpaşa’yı dik bir merdivenle İnönü Caddesi’ne bağlayan 269 Sokak’taki Tarık Dursun K. Yazar Evi’nin edebiyat dünyasından isimlere ev sahipliği yapacağı, onlara sakin bir çalışma ortamı sunmayı amaçladığı, yazarlık atölyeleri yapılacağı belirtilmişti. Binanın aynı zamanda yazara ait eşyaların da sergilendiği bir anı evi işlevi göreceği dile getirilmişti.
Yazar evinde 11 Ağustos 2015 günü yaşama veda eden yazarın ailesinin bağışladığı daktilo, televizyon, koltuk gibi kimi kişisel eşyaları, kitapları, kitap kapakları, film afişleri, siyah beyaz fotoğraflar bulunuyordu. Yazarın adına imzalanmış kitaplardan sayfalar, yazarın gazeteci Lütfü Dağtaş tarafından çekilmiş portre fotoğrafları da burada yer alıyordu.
Tarık Dursun K.'nın adını taşıyan İzmir'in ilk yazar evi sessiz sedasız kapatıldı. İşlevi değiştirilen bina 8 Mart 2022 tarihinde Kadın ve Sosyal Politikalar Merkezi olarak hizmet vermeye başladı. Yazarın eşyaları Basmane'de belediyeye ait, semt evi olarak kullanılan eski bir İzmir evinin ikinci katındaki anı odasına taşındı.
Tarık Dursun K.'nın kızkardeşi Esin Üçer, yazar evinin kapandığına ilişkin kendilerine belediye tarafından bilgi verilmediğini belirtti. Üçer, "Konuyu sizden duyuyorum, çok çok üzüldüm bu habere. Neden kapanmış? Orada bağışladığımız çok sayıda eşyası, kitapları, objeler, afişleri, fotoğrafları vardı. Onları ne yapmışlar? Bize kimse bilgi vermedi. Neden böyle yapmışlar? Şaşkınım ve çok üzgünüm" diye konuştu.
Eşyaları adını taşıyan yazar evinden semt merkezine taşınan yazar için ayrılan odanın girişinde "Tarık Dursun K. Anı Odası” tabelası bulunuyor. Binanın dışında ya da girişinde ise böyle bir oda bulunduğuna ilişkin hiçbir yönlendirme tabelası ya da bilgi yer almıyor. Yazar Evi bir yıl önce kapatılmasına karşın Konak Belediyesi'nin internet sitesinde hala Karataş'taki yapının fotoğrafı yer alıyor.
•••
Kütüphane sayısı artıyor kütüphaneciler işsiz
Türk Kütüphaneciler Derneği İzmir Şube Başkanı, İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu Kütüphane ve Dokümantasyon Birim Sorumlusu Mehmet Erken'le kütüphane haftasında sorunlarını konuştuk. Erken, pandemi döneminde bile kapılarını neredeyse hiç kapatmayan kütüphanelerin, çalışanlarıyla bir bütün olduğunu ancak kütüphane sayısı artsa da kütüphanecilerin atanmama, istihdam edilmeme gibi sorunları olduğunu söyledi.
İzmir'in kütüphaneler açısından şanslı bir kent olduğuna dikkat çeken Mehmet Erken, "Ancak kütüphanecilerin aynı şansa sahip olduğunu söyleyemeyiz. İzmir'de de özellikle okul kütüphaneleri bizim kronik sorunlarımızdan biri” dedi. Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda kütüphaneci bulunmadığına dikkati çeken Erkan, “Okul kütüphanelerinde mutlaka bilgi ve belge yönetimi bölümü mezunu kütüphanecilerin çalıştırılması gerekiyor” diye konuştu.
Belediyelerde ve üniversitelerde de durumun okul kütüphanelerinden farksız olduğunu anlatan Mehmet Erken, kütüphanelerde kütüphaneci çalıştırılmamasının mesleklerinin artık kronikleşmiş bir sorunu haline geldiğini söyledi. Erken, İzmir'de binlerce öğrencinin eğitim gördüğü üniversitelerde çalışan kütüphaneci sayısının istendiği kadar olmadığına dikkat çekti.
Türk Kütüphaneciler Derneği İzmir Şube Başkanı Mehmet Erken, Dokuz Eylül Üniversitesi'nde 13, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nde (İYTE) altı, İzmir Ekonomi - Yaşar ve Katip Çelebi Üniversitesi'nde dört, Ege Üniversitesi - İzmir Kavram Meslek Yüksek Okulu'nda üç, Bakırçay Üniversitesi'nde iki, Tınaztepe ve Demokrasi Üniversitesi kütüphanesinde bir Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü mezunu çalıştığı bilgisini paylaştı. Erken İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde sadece bir, Karabağlar, Bayraklı, Karşıyaka gibi büyük ilçe belediyelerindeki kütüphane ya da kitaplıklarda ise neredeyse hiç kütüphanecilik mezunu personel bulunmadığını dile getirdi. İzmir'de 150 üyeleri bulunduğunu belirten Erken, sadece İzmir Katip Çelebi Üniversitesi'nin Bilgi Belge Yönetimi Bölümü olduğunu sözlerine ekledi.
•••
Kütüphane Haftası'nda depreme hazırlık paneli
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Kütüphanesi, “Kütüphanelerde Depreme Hazırlık" başlıklı çevrimiçi bir panel düzenledi. 59. Kütüphane Haftası etkinlikleri kapsamında gerçekleşen etkinliğin yöneticiliğini İYTE Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Gültekin Gürdal gerçekleştirdi. Panele 29 Mayıs Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Berrin Balkaş Yılmaz, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Bölümü'nden Prof. Nurhan Ecemiş ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Mimarlık Bölümü'nden Dr. Öğr. Üyesi Uğur Demir katıldı.
Panelde kütüphanelerde deprem öncesinde, deprem anında ve deprem sonrasında yapılacak çalışmalar, alınacak önlemler konuşuldu. Konuya ilişkin farklı disiplinlerden alanında uzman akademisyenler önerilerini, deprem bölgesine ilişkin yaşadıkları deneyimlerini dile getirdi. Panel sonunda İYTE tarafından paylaşılacak "Kütüphanelerde Depreme Hazırlık" rehberi oluşturulması kararlaştırıldı.
6 Şubat'ta yaşanan ve 11 ilde büyük yıkıma yol açan depremde kentlerdeki kütüphaneler de büyük zarar görmüştü. Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü bölgeye gönderdiği gezici kütüphanelerde yapılan etkinliklerle özellikle çocuklara destek olmayı sürdürüyor. Gezici kütüphanelerde İzmir’den de gönüllü kütüphaneciler görev alıyor.
•••
Kitap kurtlarına ödül
Kütüphane Haftası'nda Karabağlar İlçe Halk Kütüphanesi'nde okul öncesi, genç, yetişkin ve 65 yaş üstü kategorilerinde en çok kitap okuyan üyelere hediye ve belgeleri verildi. Eskiizmir İlkokulu ve Sabiha Yorgancılar İlkokulu öğrencileri kitaplara dikkat çeken etkinlikleriyle kütüphaneyi renklendirdi.
•••
Otizm temalı kitaplar okurla buluştu
2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü'nde kendi otizm deneyimlerini paylaşan üç kadın yazar Yakın Kitabevi'nde kitaplarını imzaladı. Yazarlar Filiz Serin’in “Seni Yazdım”, Nedret Özdemir’in “Otizmde Bir Sevgi Sözcüğü: Mıyık”, Sema Üzel’in de “Acı Hamur Tatlı Kurabiye” adını taşıyan kitaplarını oğullarıyla birlikte imzaladığı etkinlik KEDİ Otizm Derneği işbirliğiyle bir farkındalık etkinliğine dönüştü.
Nedret Özdemir'in kaleme aldığı Gülnar Yayınları'ndan çıkan "Otizmde Bir Sevgi Sözcüğü - Mıyık", oğluna otizm tanısı konduğunda bu kelimeyi ilk defa duymuş ve bu konuda doğru düzgün hiçbir kaynağa ulaşamayan sınıf öğretmeni bir annenin, bir özel eğitim öğretmenine dönüş serüvenini anlatıyor. Sema Üzel'in kaleme aldığı Pagos Yayınları'ndan çıkan “Acı Hamur Tatlı Kurabiye” yaşanmış, tutulan günce yazılarından oluşan bir anı-biyografi kitabı. Gece Kitaplığı Yayınevi'nden çıkan "Seni Yazdım - Bir Otizm Hikayesi" ise yazar Filiz Serin'in bir annenin oğluyla örülmüş sevgi dolu yaşamından kareler, kelimelerin gücüyle dile geliyor.
“Otizmi fark etmek yetmez, otizmliyi hayatın içine al” diyen KEDİ Otizm Derneği Başkanı Serap Dikmen Ahmetoğlu, “Arkadaşlarımız herbiri birbirinden özel kitaplarıyla otizm konusunda farkındalık oluşturdular. Kendi deneyimlerini, evlatlarıyla birlikte çıktıkları bu zorlu ve her biri kendine özel eşsiz yolculuklarında yaşadıklarını anlattılar” dedi. “Kitapları okuduğunuzda hepiniz kendinizden bireyler bulacaksınız ve yalnız olmadığınızı, dayanışmayla her zorluğu aşabileceğinizi hissedeceksiniz” diyen Ahmetoğlu en önemli mesajlarını “Otizmi fark etmek yetmez, otizmliyi içine al” diye verdi.