Son yıllarda dünyadaki elektrikli araç satışlarında ciddi bir artış yaşanıyor. 2023'ün ilk 9 ayında dünyada elektrikli araç satışları yüzde 65 artarak 7,8 milyon adede ulaştı. Elektrikli araçların toplam satışlardaki payı diğer tüm segmentlerdeki araçlarla karşılaştığında yüzde 9'a yükseldi.

Bu alanda zirve ise Çin’de. Çin’de yılda 3,8 milyon adet elektrikli araç satışı yapılıyor. Çin, elektrikli araç üretimi ve satışında en önemli oyuncu konumunda. ABD yıllık 2,1 milyon araç satışı, Avrupa ise 1,5 milyon satış ortalamasıyla en büyük pazarlar arasında.

2025 yılına kadar dünya genelindeki elektrikli araç satışlarının 20 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor. Türkiye'de elektrikli araçların toplam satışlardaki payı yüzde 1,2'ye yükseldi.

TOGG’un devreye girmesi ile birlikte elektrikli araç pazarında ciddi bir sıçrama oldu. Türkiye’de şarj istasyonu sayısı ve hizmet veren yeni şarj istasyonu yatırımcıları gelecek açısından umut verici.

Güncel rakamlara göre Türkiye’de 3 bin 500’den fazla şarj istasyonu var bu şarj istasyonlarından bin 200’ü hızlı şarj özelliğine sahip.

Birçok ülke, elektrikli araç satışlarını teşvik etmek için vergi indirimleri ve sübvansiyonlar gibi çeşitli programlar sunuyor. Bu programlar, elektrikli araçların daha ulaşılabilir olmasını sağlıyor.

EN ÇOK SATAN OTOMOBİLLER

Türkiye’de en çok rağbet gören elektrikli araç modelleri ise Renault Zoe, Tesla Model 3, Hyundai Kona Electric, Fiat 500e ve Dacia Spring Electric olarak sıralanıyor.

Uzmanlar, elektrikli araç satışlarının uzun vadede dünya genelinde artmaya devam edeceğini tahmin ediyor. Elektrikli araç teknolojisinin gelişmesi, pil fiyatlarının düşmesi ve şarj altyapısının genişlemesi bu artışı destekleyecek.

Bunda yerel yönetimlerin yenilikçi ve çevreci yaklaşımıyla alanda yaptığı yatırımlar da belirleyici ve dönüştürücü etki yaratacak.

Sektörün önündeki en büyük engel ise elektrikli araçlarla ilgili olan şehir efsaneleri. Özellikle soğuk iklimde çalışmaz, uzun yolculuk yapılmaz, pili uzun ömürlü değil denilen elektrikli araçlarla ilgili şehir efsaneleri iyi örneklerle değişecek.

Sektörün gelişmesi için engel olarak görünen diğer olumsuzluklar ise elektrikli araçlar, benzinli ve dizel araçlara göre hala daha pahalı olması, elektrikli araçların menzilinin benzinli ve dizel araçlara göre yetersiz olduğu düşüncesi ve bazı bölgelerde yeterli sayıda şarj istasyonu bulunmaması.