Sosyal medya hayatımızın her anında yanımızda. Kişilerin olduğu kadar kurumların ve markaların da kendilerini ifade edebilmesi için dijital mecralar büyük önem taşıyor.

2023 yılı verilerine göre, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 65’i internete erişim sağlıyor. İnternet erişimine sahip olan kullanıcılarının yüzde 80’inin ise sosyal medya hesabı var. Dünya nüfusunu çocuklar ve belirli bir yaşın üzerindeki yaşlılar olarak ayırdığımızda aslında internet erişimi ile tüm dünyaya mesaj gönderebilmenin ne kadar kolay olduğunu anlamamız gerekiyor.

Sosyal medya reel dünya ile karşılaştırıldığında çok farklı gündemlere sahip olabiliyor. Son birkaç gündür özellikle Twitter (X) ve Linkedin platformlarında yaşanan bir tartışma tüm ülkeyi kasıp kavurmuş durumda.

Bir market zincirinden aldığı Patiswiss markalı çikolatanın küflü çıkması sebebiyle yakınmasını Linkedin üzerinden paylaşan bir sosyal medya platformu kullanıcısına Patiswiss CEO'su Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu'nun yaptığı profesyonellikle bağdaşmayan yorum çok ciddi bir iletişim krizine dönüştü.

Markanın ürün skalasından CEO’nun eğitim durumuna, vergi geçmişinden firma ismine kadar birbirinden farklı alanlarda çok sayıda paylaşım yapıldı.

Paylaşımların hedefinde ise Patiswiss CEO'su Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu vardı. İlk birkaç gün iletişim krizi ile ilgili direniş gösterip, eleştirileri göğüslemeye çalışsa da en sonunda başka çaresi olmadığını görmüş olacak ki istifa kararı aldı.

İSVİÇRE’DEN AÇIKLAMA

Sosyal medya gündemi anlık olarak Patiswiss gelişmelerini takip ederken, İsviçre merkezli Patiswiss AG Linkedin'den açıklama yaptı. 

Merkezi İsviçre'de bulunan Patiswiss AG şirketi, Ankara merkezli Patiswiss ile herhangi bir iş ilişkisinin bulunmadığını ve daha önce Ankara'daki şirket hakkında ticari marka ihlali gerekçesiyle yasal işlem başlattığını ifade etti. 

Özetle ortaya çıktı ki Patiswiss olarak dünyanın dört bir yanında hizmet veren bir çikolata markasının isim hakkı Türkiye’de başka bir firma tarafından tescil edilmiş, aynı ismi kullanan marka Avrupa’da ise bambaşka bir isimle piyasaya giriş yapıyordu.

Nereden tutsanız elinizde kalan bir hikaye. Tüm bu gelişmeler yaşanırken zincir marketler ve online market satış uygulamaları ilgili çikolata markasının ürünlerini satıştan kaldırdı. Marka ile ilgili tüm imaj bir anda yıkıldı, yok oldu. 

Kurumların yetkili isimlerinin sosyal medya kullanımında özenli ve dikkatli davranması konusunun ne kadar önemli olduğu bir kez daha ortaya çıktı.

Dijital dünyaya hala çocuk işi ya da çok profesyonelce yaklaşıma gerek olmayan bir mecraymış gibi yaklaşanlara çok iyi bir ders oldu bu iletişim krizi. İyi bir dijital itibar, müşterilerin markaya güven duymasını sağlarken, dijital mecralardaki olumlu geri bildirimler, memnuniyet ifadeleri ve olumlu değerlendirmeler, potansiyel müşterilerin markaya olan güvenini artırıyor. 

Olumlu bir deneyim yaşayan ve geri bildirim alan mevcut müşterilerin sadakatini pekiştirmek için de en iyi yöntemlerden biri dijital mecralara uygun iletişim stratejilerini hayata geçirmek.