Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın komşu Yunanistan’ı ziyaretinde Ege kıyılarındaki turizmi ilgilendiren bir dizi açıklama yapıldı. 

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’in Doğu Ege Adalarını kapsayan kapı vizesi konusunda Türk vatandaşlarına müjde olarak algılanan açıklaması en çok yurt dışına seyahat etmeyi sevenleri sevindirdi.

Pandemi dönemine kadar Yunanistan’ın Doğu Ege Adaları olarak adlandırılan 7 Yunan adasına Türk vatandaşları kapı vizesi alarak, 55-75 euro karşılığında 14 gün seyahat hakkına sahip oluyordu. 

Kapı vizesi ile uğraşmak istemeyenler Schengen vizesi alarak da Yunanistan sınırlarına girebiliyordu. Yeşil ve gri pasaport sahipleri ise 6 ay içerisinde 3 ayı geçmeyen seyahatlerinde Yunanistan sınırlarına vizesiz seyahat edebiliyor.

Pandeminin ardından kaldırılan kapı vizesi uygulaması ile adalara seyahat planı olan birçok kişi Schengen vizesi sürecinin zorluğu ve bürokratik süreç nedeniyle vizesiz yerleri rotalarına ekledi. Bu durum bizden çok Yunan adalarındaki turizmi etkiledi aslında.

Pandemideki kısıtlamalar nedeniyle 1,5 yıl ziyaretçi kabul edemeyen adalarda ciddi durgunluk yaşandı. Pandeminin ardından ise bir türlü başlatılmayan kapı vizesi uygulaması nedeniyle adalardaki turizmciler başta olmak üzere ada esnafı ve halkı bu uygulamanın geri gelmesi isteğiyle siyasetçilere baskı kurmaya, talepkar davranmaya başladı.

Bu süreçteki yoğun baskı ve Türk tarafından da gelen talepler neticesinde Erdoğan’ın uzun bir aradan sonra yaptığı Atina ziyareti bu sürecin başlangıcında önemli bir dönemeç oldu.

AB KOMİSYONU ONAY VERDİ

Yunanistan Başbakanı tarafından yapılan kapı vizesi süreciyle ilgili henüz resmi bir ilerleme kaydedilmedi. Miçotakis’in Yunanistan Türk vatandaşlarının ve ailelerinin tüm yıl boyunca 7 gün 10 adamızı ziyaret edebilmeleri için imkan sağlanmasını AB Komisyonundan talep etti ve bunu sağladı sözlerinin dışında resmi olarak kağıda dökülmüş bir durum söz konusu değil.

Uygulamanın en erken 2024 Nisan ayında başlaması ve 7 günlük kapı vizesi ücretinin 55-65 euro bandında olacağı bekleniyor. Kapı vizesi kapsamında ilk girişten itibaren Türk vatandaşları Sakız, Midilli, Limni, Kos (İstanköy), Sisam (Samos), Rodos, Leros, Simi ve Kalimnos ve Meis adalarında 7 gün boyunca konaklayabilecekler.

Adalara giriş imkanı tanıyan bu vizeyle Yunanistan ana karası ve farklı Avrupa kentlerine geçilemeyecek. Süreçte suiistimallerin engellenebilmesi için Yunan adalarındaki havalimanları ve limanlarda pasaport ve vize kontrolleri sıkılaştırılacak.

Geçmişte kapı vizesi ile adalara giriş yapan Türk vatandaşlarının bu vizeyle Atina üzerinden farklı bölgelere gittiği ortaya çıkmış ve Avrupa sınırlarındaki kontrol mekanizmaları hem Yunanistan’da hem de Avrupa Birliği makamlarınca sorgulanmıştı.

Bugün müjde olarak değerlendirilen ve Türkiye’de belli bir çevrede heyecan yaratan kapı vizesi her ülke halklarının birbirlerine yaklaşması için şahane bir fırsat. Ancak yine de vizesiz Avrupa hayalimiz var. 

Kapı vizesi için hazırlanacak belgeler ve süreçle uğraşmaktansa Schengen vizesi alarak geçerlilik süresinde Avrupa’yı keşfetmek daha akıllıca. Kapı vizesi sürecinin en çok Türkiye’nin Ege kıyılarına zarar vereceğini ve turizmcilerimizin bu süreçten çok da memnun olmadığını söylemek de mümkün.