Sağlık

Duruş bozuklukları tedavi edilmezse ciddi sorunlara yol açabilir!

Duruş bozukluklarının özellikle çocuklar arasında yaygınlaştığı belirtilerek, erken teşhis ve tedavi ile yaşam kalitesinin artırılabileceği vurgulandı. Ayrıca, masa başında çalışan bireylerin dikkatli olmaları gerektiği ifade edildi.

Abone Ol

Kütahya'da Fizyoterapist Nur Özkalay, duruş bozukluğunun toplumda yaygın bir sorun olduğunu vurguladı. Özellikle okul çağındaki çocukların bu problemlerle sık sık karşılaştığını belirten Özkalay, uzun süre masa başında oturmanın ve ağır çantaların taşınmasının duruş bozukluklarına yol açtığını ifade etti. Bu sorunların, çocukluk döneminde başladığını ve ilerleyen yaşlarda postür bozukluğu olarak devam edebileceğini söyledi.

Özkalay, "Eğer bu sorunlar düzeltilmezse, ileriki yaşlarda sırt düzleşmesi gibi ciddi problemler ortaya çıkabilir" uyarısında bulundu. Duruş bozukluklarının kifoz, lordoz ve skolyoz gibi rahatsızlıklara yol açabileceğini belirten uzman, bu durumların tedavi edilebilir olduğunu, erken teşhis ve müdahalenin daha iyi sonuçlar elde edilmesine yardımcı olduğunu vurguladı.

Skolyoz durumunda açı büyümeden müdahale edilmesi halinde çocuklar ve gençler için etkili bir tedavi sürecinin başlatılabileceğini belirten Özkalay, "Erken teşhis ve tedavi, yaşam kalitesini artırır. Ağrılar zamanla artarak devam edebilir ve kemik yapısının oturması, ilerleyen yaşlarda bazı sorunların değiştirilmesini zorlaştırır. Bu nedenle erken teşhis hayat kurtarıcıdır" dedi.

Masa başında çalışan bireylerin ise çalışma sürelerinin 7 saati geçmemesi gerektiğini belirten Özkalay, "Örneğin, 1 saat masa başında çalıştıklarında 10 dakika yürüyüş yapmaları önerilir" diye ekledi. Ayrıca, kullanılan sandalyenin ortopedik olmasının, bilgisayar ekranının altına bir yükseltici konulmasının ve boyun açısının korunmasının da önem taşıdığına dikkat çekti. Özkalay, çeşitli egzersizlerin duruş bozukluklarının önlenmesinde faydalı olabileceğini de sözlerine ekledi.