Sahte alkol kullanımı son günlerde birçok can kaybına yol açarken, uzmanlar, özellikle metil alkol (metanol) içeren sahte içkilerin tehlikesine dikkat çekiyor. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, metanolün insan vücudu tarafından atılamayan bir madde olduğunu, bu yüzden zehirlenmelere yol açtığını söyledi.

Prof. Dr. Şener, metanolün etanol (etanol) gibi vücuttan metabolik yollarla atılamadığını belirterek, "Metanol, kimyasal bir madde olup genellikle antifriz, kimya ve petrokimya sanayisinde kullanılır. Halk arasında 'metanol zehirlenmesi' olarak bilinen bu durum, ölümcül sonuçlar doğurabilir" dedi.

Magnezyum, demir ve kalsiyumla dolu gizli bu besin kaynağı sağlığınıza iyi gelecek! Magnezyum, demir ve kalsiyumla dolu gizli bu besin kaynağı sağlığınıza iyi gelecek!

Sahte Alkol

‘YARIM BARDAK DAHİ ÖLÜMCÜL OLABİLİR’

Prof. Dr. Şener, vücuda zarar veren metanolün sadece 30 mililitresinin bile ölümcül olabileceğini belirtti. "Bir su bardağının yarısı kadar metanol içeren sahte alkol, ciddi zehirlenmelere yol açar. İlk 6 saatte baş ağrısı, bulantı, kusma ve karın ağrısı görülebilir. Ancak en önemli belirti, görme kaybı ve bulanık görmedir. Bu durum kalıcı körlüğe yol açabilir" ifadelerini kullandı. Sahte alkol tüketimi devam ederse, iç organlarda kalıcı hasarların meydana gelebileceğini ifade eden Şener, "Eğer ilk 24 saat içinde müdahale edilmezse, maalesef hastalar hayatını kaybedebiliyor" dedi.

Sahte Alkol3

‘RİSK ALTINDAKİ YAŞ GRUPLARI VE ALKOL TÜKETİMİ’

Sahte alkol zehirlenmelerinin daha çok 30 ile 45 yaş grubu arasında görüldüğünü belirten Şener, bu yaş grubunun alkol tüketiminin daha fazla olduğu bilgisini verdi. Özellikle erkeklerde daha sık görülen sahte alkol zehirlenmesinin, evde yapılan alkol üretimiyle ilgili olduğunu kaydeden Şener, "Evde yapılan alkollü içeceklerin içeriği genellikle bilinmemektedir. Bu tür içeceklerden uzak durmak önemlidir, çünkü sahte içkiler genellikle yüksek alkol oranına sahip olurlar" dedi.

Sahte alkol ile gerçek alkolü ayırt etmenin çok zor olduğunu vurgulayan Şener, "Tat ve koku açısından ikisi arasında fark yoktur. Ancak kimyasal maddelerle yapılan testlerle bir fark ortaya çıkarılabilir, fakat bunun da garantisi yoktur" diye konuştu.

Kaynak: AA