Sağlık

DSÖ raporu: Okul çağındaki çocuklarda sosyal medya kullanımında endişe verici artış

DSÖ'nün raporuna göre, okul çağındaki çocukların sosyal medyada 'problemli' davranış sergileyen oranı 2022'de %11'e yükseldi; dijital oyun kullanımında ise endişe verici sonuçlar ortaya çıktı

Abone Ol

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Ofisi tarafından yürütülen "Okul Çağındaki Çocukların Sağlık Davranışları" başlıklı çalışmanın sonuçları yayımlandı. 2021-2022 yılları arasında gerçekleştirilen anket, Kanada, Danimarka, İngiltere, Almanya, Kazakistan, Kırgızistan dahil olmak üzere Avrupa ve Asya'dan 44 ülkede, 11, 13 ve 15 yaşlarındaki yaklaşık 280 bin çocuğun sosyal medya ve dijital oyunlardaki davranışlarını inceledi.

Rapor, 2022 yılında katılımcıların %11'inin sosyal medyada "problemli" davranışlar sergilediğini ortaya koydu. Bu oran, 2018 yılında %7 olarak kaydedilen seviyeye göre %4'lük bir artış gösterdi. Katılımcıların %32'si "yoğun kullanıcı", %44'ü "aktif kullanıcı" ve %12'si "aktif olmayan kullanıcı" olarak sınıflandırıldı.

Özellikle 13 yaşındaki çocuklarda problemli sosyal medya kullanımının yaygın olduğu belirtildi. Ayrıca, katılımcıların %34'ünün her gün dijital oyun oynadığı, %22'sinin ise günde en az 4 saat oyun başında vakit geçirdiği kaydedildi. Erkeklerin, kızlara göre daha uzun süre ve daha sık oyun oynadığı da raporda vurgulandı; erkekler için bu sürenin 13 yaşında, kızlar içinse 11 yaşında en yüksek seviyeye ulaştığı ifade edildi.

Rapor, sosyal medya ve dijital oyunların gençlere faydalı olabileceğini, ancak problemli davranışlar sergileyen çocukların sayısının artış gösterdiğini belirtti. Ülkelerin, gençler için dijital teknolojiye erişimi düzenleyen tedbirleri gözden geçirmesi gerektiği ve "sağlıklı çevrim içi davranışların teşvik edilmesi" gerektiği vurgulandı.

Ayrıca, sosyal medya ve dijital oyunlar için yaş kısıtlamalarının önemine dikkat çekilirken, ebeveynlerin ve yasama organlarının problemli davranışları tespit edebilme konusunda daha fazla farkındalığa sahip olması gerektiği ifade edildi.