Sağlık

Down Sendromu nedir?

Down sendromu, genetik bir durum olan trizomi 21'den kaynaklanan bir kromozom bozukluğudur. Bireyler normalde iki tane olması gereken 21. kromozom çiftine sahipken, Down sendromlu bireylerde üç tane bulunuyor. Bu durum, bireyin fiziksel ve zihinsel gelişiminde belirgin farklılıklara neden olabiliyor

Abone Ol

DOĞUKAN EMEKLİ / EGE TELGRAF- Down sendromlu bireyler genellikle düşük kas tonusu, düzleşmiş bir yüz profil, küçük ve yuvarlak bir yüz, amandaki yatay çizgiler ve zihinsel gelişimde belirgin özelliklerle tanımlanıyor. Ancak, bireyler arasında geniş bir yelpazede bilişsel ve fiziksel farklılıklar gözlemlenebilmekte.

Bu genetik durum genellikle doğum öncesi testler veya doğum sonrası klinik belirtilerle tespit edilir. Down sendromlu bireylere sağlanan destek, eğitim ve terapi gibi kaynaklar, onların bağımsız bir yaşam sürmelerine ve topluma katılımına yardımcı olabilir.

Down sendromlu bireylerin toplumlarına entegrasyonu, farkındalık ve anlayışın artmasıyla daha etkili bir hale geldi. Aileler, bu bireylerin sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürmeleri için çeşitli destek ve kaynaklardan faydalanabilirler.

Down sendromu, genetik bir durum olup bireyin kromozomlarındaki doğuştan gelen bir değişiklikten kaynaklanıyor. Toplumun bu bireylere yönelik farkındalığını arttırarak, onlarla etkileşimi desteklemek ve bu bireylerin yaşam kalitesini arttırmak, daha kapsayıcı bir toplum oluşturulmasına katkı sağlıyor.