Sağlık

Çocuklarda böbrek taşı oluşumu: Uzm. Dr. Uğur Akgün açıklıyor

Bursa Şehir Hastanesi Üroloji Uzmanı Dr. Uğur Akgün, çocuklarda böbrek taşı oluşumunun artış gösterdiğini belirterek, belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi. Akgün, genetik faktörler ve yetersiz sıvı tüketiminin böbrek taşı riskini artırabileceğini vurguladı

Abone Ol

Bursa Şehir Hastanesi Üroloji Uzmanı Dr. Uğur Akgün, çocuklarda böbrek taşı oluşumu, belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi. Böbrek taşlarının, böbreklerde ve idrar yollarında sert minerallerin birikmesi sonucu oluşan küçük taşlar olduğunu belirten Akgün, son yıllarda çocuklarda böbrek taşı görülme sıklığının arttığına dikkat çekti.

Dr. Akgün, böbrek taşı oluşumunun genetik faktörler, yetersiz sıvı tüketimi ve sağlıksız beslenme alışkanlıkları gibi nedenlerden kaynaklanabileceğini vurguladı. Özellikle aşırı tuzlu ve protein ağırlıklı gıdaların, metabolik hastalıkların da etkili olabileceğini ifade etti.

Böbrek taşı belirtilerinin arasında idrarda kanama, idrar renginin pembeleşmesi, karın veya sırt ağrısı, sık ve ağrılı idrara çıkma ile bulantı veya kusmanın yer aldığını aktaran Akgün, küçük çocuklarda huzursuzluğun da bir belirti olabileceğini söyledi. Bu tür belirtiler gözlemlendiğinde ailelerin bir üroloji uzmanına başvurmasının önemine değindi.

Tanı sürecinin ultrason ve röntgen ile yapıldığını, gerektiğinde bilgisayarlı tomografi ile kesin tanıya ulaşıldığını belirten Akgün, çocuklarda görüntüleme yöntemlerinin kademe kademe uygulandığını, tomografinin son çare olarak görüldüğünü ifade etti.

Tedavi yöntemleri arasında küçük taşlar için bol su tüketimi ve ağrı kesici kullanımı ile kendiliğinden düşme beklemenin yanı sıra, şok dalga tedavisi (ESWL) ve endoskopik cerrahi yöntemlerin de bulunduğunu açıkladı. Şok dalga tedavisinin, böbrek taşlarını parçalamak için vücut dışından gönderilen şok dalgalarıyla gerçekleştirildiğini ve çocuklar için güvenli bir seçenek olduğunu vurguladı.

Son olarak, yakın zamanda 11 aylık bir bebeğin böbreğinden 11 milimetrelik bir taş çıkardıklarını aktaran Dr. Akgün, şok dalga tedavisi ile bebeğin ağrı hissetmeden başarılı bir şekilde tedavi edildiğini belirtti. Bu tür vakaların nadir olduğunu ancak son yıllarda sıklıkla karşılaştıklarını ifade etti.