Sağlık

Çocuklar astım atağı yaşarken panik yapmayın!

Astım atakları, çocuklarda ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Prof. Dr. Mahir İğde, astım atağı sırasında doğru müdahaleyle çocuğun sağlığını korumanın yollarını açıklıyor

Abone Ol

Astım, çocuklar arasında sıkça görülen kronik bir solunum yolu hastalığı olup, ani astım atakları genellikle nefes darlığı, hırıltı ve öksürükle kendini gösteriyor. Bu tür bir durumla karşılaşıldığında, doğru müdahalede bulunmak hem çocuğun sağlığı hem de güvenliği için hayati önem taşıyor.

İstinye Üniversitesi öğretim üyesi ve Liv Hospital Çocuk Alerji ve İmmünoloji Uzmanı Prof. Dr. Mahir İğde, astım atağı sırasında panik yapmadan hızlı ve doğru hareket edilmesi gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. İğde, "Öncelikle sakin olun, çocuğunuzu rahatlatmaya çalışın. Çocuğunuzu rahat bir oturma pozisyonuna getirin ve hafifçe öne eğilmesini sağlayın. Bu pozisyon, solunumunun kolaylaşmasına yardımcı olacaktır" dedi.

Astım atağı sırasında, çocuğun doktoru tarafından reçetelenen bronkodilatörlerin (genellikle salbutamol) kullanılması gerektiğini belirten İğde, ilaçların genellikle her 20 dakikada bir 2-4 puf şeklinde uygulanabileceğini ancak dozajın doktorun önerilerine göre ayarlanması gerektiğini söyledi. Ayrıca, ilacın etkinliğini artırmak için "spacer" (ara adaptör) kullanımı tavsiye edildi.

Astım atağını tetikleyebilecek faktörlerden de kaçınılması gerektiğini belirten uzman, sigara dumanı, ev tozu, hayvan tüyü ve soğuk havanın bu tetikleyiciler arasında yer aldığını ifade etti. İğde, belirtilerin iyileşmeye başladığını gözlemlediğinizde, bronkodilatör uygulamasına ara verebileceğinizi ancak çocuğun konuşmada zorlanması, dudaklarında morarma veya göğüs kafesindeki çekilmelerin ciddi bir durumu işaret edebileceğini de ekledi. Eğer bu tür belirtiler varsa ya da ilaçların semptomları iyileştirmediği gözlemlenirse, vakit kaybetmeden 112 acil servisi aranması gerektiği hatırlatıldı.

Prof. Dr. İğde, astım ataklarının ardından uygulanacak önlemleri de sıralayarak, çocuğun düzenli olarak doktor kontrollerine götürülmesi ve ilaç kullanımına dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, alerjenlerden kaçınmak, evde hijyen sağlamak, hava kirliliğinden uzak durmak ve sağlıklı bir diyetin astım kontrolü üzerinde büyük etkisi olduğunu belirtti. Astımın yönetiminde en önemli unsurlardan birinin de çocuğun doktoruyla birlikte oluşturulacak bir astım eylem planı olduğunu ifade etti.