Sarışın uçtu gitti tutana helal olsun Sarışın uçtu gitti tutana helal olsun

Mut ilçesinde, kayısı, erik, zeytin, nar, elma gibi çeşitli ürünlerin yanı sıra incir de önemli bir tarım ürünü olarak öne çıkıyor. 4 bin 500 dekar alanda üretilen beyaz incirden bu yıl 30 bin ton rekolte bekleniyor. Yaz ve kış boyunca üretim yapılan ilçede, bu yılki hasat oldukça başarılı geçti.

Fiyatlar Üreticinin Yüzünü Güldürüyor

Üretici Osman Kavalcı, "Bu yıl 30 bin ton rekolte bekliyoruz. Güneş doğmadan sabahın erken saatlerinde kalkıp incir topluyoruz. Sıcaklar başlamadan inciri toplamak zorundayız. Sıcağa kalırsak incirin sütü vücudumuzu yakıyor. Toplaması zor ve hasadın bitimine az bir süre kalmasına rağmen fiyatı 70 ile 80 lira olması bizi sevindiriyor. Fiyatlar geçen yıllara oranla çok çok iyi. İncirin kurusunu ise 450 ile 600 liradan satıyoruz. İncir bu yıl altın yılını yaşıyor. Emeğimizin karşılığını fazlasıyla alıyoruz. Piyasanın bu şekilde devam etmesi durumunda incirden bu yıl para kazanacağız" dedi.

İklimsel Faktörler ve Üreticinin Memnuniyeti

Hacınuhlu Mahalle Muhtarı Yakup Ceylan, bu yıl iklimsel koşullardan dolayı rekoltede düşüklük yaşandığını ancak fiyatların üreticiyi memnun ettiğini belirtti. "Sadece iklimsel olarak rekoltede düşüklük var. Oda bu yıla has bir şey oldu. Ama şu anda 120 lira ile başlayan fiyatlarımız 70 ile 80 lira arasında arz ve talebe göre devam ediyor. Kuru incirimizde kilosu 450-500-600 arası geçmektedir. İncir üretimi hasadının yarısına geldiğimiz hasatta fiyatlar gerçekten üreticimizin yüzünü güldürüyor" dedi.

Mut İnciri Türkiye Genelinde Talep Görüyor

Üretici İsmail Kaplan ise, "Mut'umuzun incirinin şu an rakibi yok. Şu an inciri Ankara'ya, Konya'ya gönderiyoruz. İncirde bu yıl Mut'ta tahminin 30 bin ton rekolte olur. Oda üreticilerin yüzünü güldürdü fiyatlar iyi" şeklinde konuştu.

Bu yıl Mut ilçesinde yaşanan incir rekoltesi ve piyasa fiyatları, bölge üreticileri için büyük bir memnuniyet kaynağı olarak değerlendiriliyor.

Kaynak: İHA