Avrupa Birliği’nin istatistik ajansı Eurostat verilerine göre son beş yılda Avrupa Birliği ülkelerine yerleşen, resmi oturum kartı alan Türk vatandaşlarının sayısı 110 bine ulaştı. Bu sayı AB’ye yerleşen toplam göçmen sayısının yaklaşık yüzde 3’üne tekabül ediyor.
Avrupa’ya yerleşen Türk vatandaşlarının sayısı her yıl düzenli olarak artıyor. 2018’de 65 bin civarında olan sayı, 2019’da 70 bin, 2020’de 80 bin, 2021’de ise 90 bin olarak gerçekleşmişti.
Türklerin Avrupa’da yaşamak için tercih ettiği ülkelerin başında Almanya geliyor. Almanya’yı sırasıyla Fransa, Hollanda, Belçika ve İsviçre takip ediyor. Ağırlıklı olarak Batı Avrupa ülkelerini tercih eden Türk vatandaşları bu ülkelerden sonra ise en çok İtalya, İspanya, Avusturya, İngiltere ve Danimarka’ya yerleşmiş durumda.
Eurostat verilerine göre Türk vatandaşlarının Avrupa yolculuğunda en çok öne çıkan sebepler arasında ekonomi, eğitim, siyasi nedenler ve aile birleşimi bulunuyor. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından yasal olmayan yollarla Avrupa’ya geçiş yapan Türk vatandaşlarının sayısında da büyük artış yaşandı.
Binlerce kişi haklarında yürütülen soruşturmalar ya da soruşturma ihtimalleri nedeniyle farklı ülkelerde iltica süreçlerini bekliyor.
Ekonomik sebepler Avrupa’ya göç yolculuğunu başlatan en önemli sebep olarak gösteriliyor. Son dönemde ekonomideki olumsuz gelişmeler, yüksek enflasyon, işsizlik, gelecekle ilgili hayal kuramama ya da karamsarlık gibi sebepler birçok kişi için yeni bir coğrafyada yeni bir hayat kurma çabalarının ortaya çıkmasında etkili oldu.
Birçok Avrupa ülkesinin Türkiye ile karşılaştırıldığında sosyal imkanlar ve sosyal devlet anlayışından kaynaklanan avantajlar sunması bu ülkelerin tercih edilmesinde olumlu bir etki yapmış durumda. Bu noktada ise birçok kişinin çıkış noktası yerleşmek istediği ülkede en az bir tanıdığının, eşinin, dostunun, akrabasının olması.
Türkiye’de kırdan kente göçün arttığı 60’lardan itibaren birçok kişinin yeni bir hayat kurmak için eş, dost, akraba ve bağlantılarının yanına gittiği ülke içi göç son yıllarda beyaz yakalıların Avrupa ülkelerine gerçekleştirdiği yolculuklarla benzer özellikler taşıyor.
ARAYIŞ SÜRÜYOR
Geçiş sürecini sancısız ya da daha az sancılı yaşamak isteyenler kendilerine mihmandarlık yapacak, gidilen ülkede yol gösterecek birilerinin peşine düştü. Whatsapp, Telegram, Facebook, Instagram, TikTok gibi sosyal medya platformları yeni bir hayat kurmak için göç etmeyi düşünenlere yol gösteren onlarca nitelikli-niteliksiz içeriğe sahip.
Bu tip gönderilerin altındaki yorumlara göz attığınızda hayatını yurt dışında yeniden kurmak için mücadele eden onlarca kişinin yorumuna, destek arayışına tanık olabilirsiniz.
Eğitim nedeni Avrupa’ya göç eden Türk vatandaşlarının en çok tercih ettiği sebepler arasında ikinci. Daha iyi eğitim alabilmek ya da Avrupa ülkelerindeki sisteme daha erken dahil olup kendi hayatını kurmak isteyenler farklı üniversite ve yüksek lisans, doktora programları için Avrupa ülkelerinde ciddi bir araştırma sürecine giriyor.
Siyasi nedenler, Türkiye’deki insan hakları ihlalleri, yargıya olan güvensizlik ve ifade özgürlüğü gibi kalıpların arasına sıkışmış hisseden kişiler için göç yolculuğunda en büyük itici güç.
Aile birleşimi ise Avrupa ülkelerine göç etmek için sıklıkla tercih edilen yöntemlerden biri. Avrupa ülkelerinde yaşayan Türk vatandaşları ailelerin bir kısmını ya da tamamını alabilmek için göç sürecine başlıyor.
Son dönemde içimizi en çok yaralayan net gösterge ise Avrupa’ya göç eden Türk vatandaşlarının yüksek eğitim düzeyi. İyi eğitim almış, yabancı dili olan, nitelikli gençlerimiz beyaz yakalı dünyasına dahil olmak için Avrupa ülkelerine göç ediyor.
Birçok Avrupa başkenti eğitimli Türklerin bir araya geldiği küçük yapılanmalar son yıllarda nasıl bir kitlenin yeni bir yaşam arayışı için Avrupa ülkelerine ilgi gösterdiğini fark ettiriyor. 2022’de Avrupa’ya yerleşen Türk vatandaşlarının ortalama yaşı 25, ortalama eğitim düzeyi ise lisans seviyesinde.