EİB Yönetim Kurulu Başkanları birlikte 2024 yılını değerlendirerek, 2025 yılında beklentilerini paylaştı. Birlik başkanları kendi sektörleri özelinde ve ihracatçıların 2024 yılı analizini yaparken 2025 yılı öngörülerini açıkladılar. 2024 yılında ihracata getirilen kısıtlamaların sektörleri zora soktuğunu ifade eden ihracatçı, çoğu firmanın küçülmeye gitmek zorunda kaldığına belirtti. 2025 yılının zor bir yıl olacağını ve yeni pazarlar bulma zorunda olduklarını anlatıyorlar…
EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi: “2024 yılında hedefimiz mevcudu korumaktı.‘Bir Ümit Yılıydı’ ancak ‘Ayakta Kalma yılı’ oldu. 2025 ise ekonomik program ile ‘Kararlılık Yılı’ olacak” diyor. Finansman koşulları, talepteki örselenme, ihracat kanallarının tıkalı olması, enflasyonla mücadele gibi faktörler 2024’te zor bir seneydi. Eskinazi; “2024, finansmana erişim zorlukları, üretimdeki daralma ve rekabet gücünün kaybı gibi sorunlarla sektörlerimize ağır bir yük getirdi. 2024 yılında toplam bin 723 konkordato başvurusu yapılırken, 132 dosyada iflas kararı verildi. Daha önce 267 milyar dolar olan OVP hedeflerimiz, 264 milyar dolara çekildi ve bu rakam üzerinde de tekrar düşüşler yaşandı. 2025 yılında zor günler geçireceğiz” diye konuştu.
Ege Yaş Sebze ve Meyve İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak ise “2025 yılında da ana hedefimiz üretim odaklı olacak. 2024 yılı kuraklığın etkisini hissettiğimiz ve bu kuraklık tarım ürünlerimizin etkilendiği bir yıl oldu. Üreticilerimiz ve ihracatçılarımız adına elimizdeki kıt kaynakları en verimli şekilde kullanmamız artık zorunluluk haline geldi. Üretim ayağını güçlendirirken, 2025 yılında yeni pazarlar bulmak zorundayız.” dedi.
Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Faik Tokatlıoğlu, 2024 yılında 6 milyar dolar ihracat yaptıklarını, Tokatlıoğlu, “2023 yılı ‘Kar’ yılı değil ‘Ar’ Yılı olacak demiştim. 2024 yılı da ‘Kar’ yılı değil ‘Dar’ yılı oldu. 2025 yılı bu gidişle ‘Kar’ yılı değil Kor Ateş’ yılı olacak" ifadelerini kullandı.
EDDMİB Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Ertan, “Sektördeki birçok firma küçülme eğiliminde, bazıları ise faaliyetlerini durdurma noktasına geldi. Kapasite kullanım oranımız mevcut durumda yüzde 60’lar seviyesinde. Sektör olarak, Avrupa, ABD bizim ana ihraç pazarlarımız ve bu pazarların ikamesi yok. Sektörün zorlu döneminde devlet desteklerine ve finansmana erişimin kolaylaştırılmasına ihtiyacımız var” dedi.
Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Burak Sertbaş, “hazır giyim sektöründe beklentilerimizi 2026 yılına ertelemeye kaldı. Pandemi sonrası açılma dönemindeki siparişleri arıyoruz. Gerileme dönemindeyiz” diyor…
Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçı Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Öztürk ise sektörümüz 11,9 milyar dolarlık ihracat ile gıda ihracatımızda yüzde 33’lük pay aldı. 2025 yılında çok çalışmamız gerekecek…
EKM M İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Işık, “2024 yılı bize, değişimin kaçınılmaz olduğunu ve iş yapış biçimlerimizi sürekli yenilememiz gerektiğini bir kez daha gösterdi.,,
Ege Zeytin Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emre Uygun, devlet desteğine ihtiyacımız var” dedi…
EMK İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Fuat Gürle ve Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Bedri Girit, "ÇalışmalarımızI 2025 yılında sürdüreceğiz” diye konuştu…
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Üyesi Birol Celep de “İhracat Türk ekonomisinin motoru konumunda. Büyümemizin itici gücü ihracat. Orta Vadeli Programda ortaya konulan hedeflere ulaşmak için yoğun bir mesai yaptık" dedi…