Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Coşkun Usta, özellikle mevsim geçişlerinde vitamin ve takviyelerin bilinçsizce kullanılmasının sağlık açısından ciddi riskler taşıdığını belirtti. Prof. Dr. Usta, bu tür takviyelerin kalp krizleri, epilepsi gibi rahatsızlıkları tetikleyebileceğine dikkat çekti.
Prof. Dr. Usta, vitamin ve takviye kullanımı konusundaki eğitimlerin genellikle ehil olmayan kişiler tarafından verildiğine ve sosyal medya ile televizyon kanallarında bu konuda yanlış yönlendirmelerin sıkça yer aldığını vurguladı. Özellikle Kovid-19 salgını sonrası insanların gereksiz yere magnezyum, D vitamini, kalsiyum gibi takviyelere yöneldiğini ifade etti.
Prof. Dr. Usta, "Yanlış magnezyum tedavileri ani kalp krizlerini ve beyin üzerinde bazı elektriksel değişikliklere neden olabilir. Her bireyin sağlık durumu farklıdır ve herkese aynı tedavi uygulanamaz," dedi. Ayrıca, yüksek dozda C vitamini alımının böbreklere zarar verebileceğini ekledi.
Usta, sağlıklı bir yaşam için doğru beslenmenin ve yeterli uyku almanın önemine vurgu yaparak, "Mevsim geçişlerinde gereksiz yere vitamin ve takviyelere yönelmeyin. Tedavi ve takviyelerin mutlaka uzman hekim önerisiyle yapılması gerekiyor," şeklinde konuştu.
Sporcuların gereksiz yere amino asit kullanımlarına da dikkat çeken Usta, bu maddelerin beyinde ciddi hasarlara yol açabileceğini kaydetti. Takviye ürünlerin üretiminin iyi denetlenmesi gerektiğini vurgulayan Usta, yanlış diyet önerilerinin de sağlık sorunlarına yol açabileceğini ifade etti. Özellikle diyabet hastaları ve hamilelerin aralıklı oruç yapmalarının risk taşıdığını belirten Usta, bu tür önerilere karşı dikkatli olunması gerektiğinin altını çizdi.