İstanbul'da yaşayan Erkan Kartal, 2014 yılında sol bacağındaki ana damarda meydana gelen tıkanıklık nedeniyle zor günler geçirdi. Başarısız stent yerleştirmeleri ve bacağında oluşan yaralarla mücadele eden Kartal, doktorların bacağının kalçadan kesilmesi gerektiğini söylediği bir dönemde alternatif tedavi arayışına girdi. Girişimsel radyoloji yöntemi sayesinde yeniden sağlığına kavuştu.

Cilt bakımında sıcak suya dikkat! Dermatologlar sıcak ve soğuk suyun zararlarını açıkladı Cilt bakımında sıcak suya dikkat! Dermatologlar sıcak ve soğuk suyun zararlarını açıkladı

Girişimsel Radyoloji

Kartal, yürümekte ciddi zorluklar yaşadığını ve sık sık dinlenmek zorunda kaldığını belirterek, “2015'te takılan yapay damarı da bünyem kabul etmedi. 100 metre yürüdükten sonra dinlenmek zorunda kalıyordum. Doktorlar, ‘Bu bacak kurtarılmaz, kesilecek’ dediler. Ben de farklı tedavi yöntemleri denemeye karar verdim,” dedi.

Girişimsel Radyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ali Fırat ile yaptığı araştırmalar sonucunda tanışan Kartal, Haziran ayında beş saat süren bir operasyon geçirdi. Ameliyatın ardından yürüyüş yapma isteğinin çok yüksek olduğunu belirten Kartal, “Dünyaları bana verdi hocam. Ameliyattan bir ay sonra kendime araba aldım ve Türkiye'yi gezmeye başladım,” ifadelerini kullandı.

Doç. Dr. Fırat, Kartal’ın hastalığını tanımlarken, “Erkan Bey'in damarında uzun süreli tıkanıklık vardı. Görüntüleme yöntemleriyle tıkanıklığı tespit ettik ve damarını açmak için çeşitli teknikler uyguladık. Balon anjiyoplasti işlemi ile ana kanalı açmayı başardık. İşlemden sadece 6 saat sonra hastayı yürütmeye başladık,” dedi.

Girişimsel radyolojik işlemlerin, hastaların uzuv kaybını önlemeye yönelik ameliyatsız bir tedavi yöntemi olduğunu belirten Dr. Fırat, “Hastaların erken dönemde müracaat etmeleri çok önemli. Bu, sadece hastanın değil, çevresinin yaşam kalitesini de etkiliyor,” diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak: AA