Sağlık

Uzmanlardan uyarı: KOAH tedavisinin temeli nedir?

Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH), özellikle sigara kullanımına bağlı olarak gelişen ve tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen bir akciğer hastalığıdır. Medipol Sağlık Grubu'ndan Prof. Dr. Mehmet Bayram, Dünya KOAH Günü vesilesiyle, KOAH hastalığının erken teşhis ve sigara bırakma ile kontrol altına alınabileceğine dikkat çekti.

Abone Ol

TEDAVİNİN BAŞLICA TEMELİ..

KOAH’ın sigara dumanı ve zehirli gazlar gibi çevresel faktörlere maruz kalma sonucu geliştiğini belirten Prof. Dr. Bayram, tedavi sürecinde sigarayı bırakmanın kritik bir rol oynadığını vurguladı. “KOAH’ı erken dönemde tespit etmek, hastalığın ilerlemesini önlemekte çok etkilidir. Ancak sigara içmeye devam etmek, tedavi sürecini çok daha zorlaştırır” diyen Prof. Dr. Bayram, hastalığın şiddetine göre ilaç tedavisi ve rehabilitasyon gibi alternatif tedavi yöntemlerinin de bulunduğunu, ancak sigara bırakmanın tedavi sürecindeki ilk ve en önemli adım olduğunu söyledi.

KOAH’IN ERKEN EVRELERİ

Toplumda, KOAH hastalığının yalnızca ileri evrelerinde, oksijen desteği alan hastalarla özdeşleştiğine dikkat çeken Prof. Dr. Bayram, aslında KOAH’ın erken evrelerinin de yaygın olduğunu belirtti. Özellikle kırklı ve ellili yaşlardabaşladığına dikkat çeken uzman, bu yaş grubunun toplumda KOAH hastalarının büyük bir kısmını oluşturduğunu söyledi. Ancak, birçok kişi KOAH olduklarının farkında değil. Prof. Dr. Bayram, kronik öksürük ve nefes darlığı gibi belirtileri olan kişilerin mutlaka bir uzman tarafından değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

ERKEN TEŞHİS

Prof. Dr. Bayram, "Sigara içmişseniz ve kronik öksürük, nefes darlığı gibi şikayetleriniz varsa, KOAH yönünden değerlendirmeniz şart. Erken teşhis ve sigara kullanımını sonlandırmak, ileri evre KOAH’ın önüne geçmek için çok önemlidir" dedi. Ayrıca, sigaranın sadece KOAH’a değil, akciğer kanseri, kalp damar hastalıkları ve birçok organ hastalığına da yol açabileceğini hatırlatan Bayram, “KOAH, sigaranın neden olduğu sağlık problemlerinden sadece bir tanesidir. Sigaraya karşı toplumda farkındalık oluşturmak, halk sağlığı açısından son derece önemlidir” diye ekledi.