Son yıllarda kalın bağırsak kanserine yakalanan genç bireylerin sayısındaki artış alarm verici boyutlara ulaşmış durumda. Yapılan araştırmalara göre, 2030 yılı itibariyle 20 ile 50 yaş arasındaki bireylerde kansere bağlı ölümler arasında kalın bağırsak kanseri, en önemli neden olacak. Kalın bağırsak kanserlerinin tarihsel olarak yaşlı hastalığı olarak bilindiğini belirten Prof. Dr. Cem Terzi, “Önceden kalın bağırsak kanserleri yaşlı hastalığı diye bilinirdi, şimdi her beş vakadan biri 55 yaşın altında” diyerek, bu artışın nedenlerinin geniş çaplı bilimsel araştırmalarla netleştirilmesi gerektiğini vurguladı.
Genç yaşta başlayan kalın bağırsak kanseri, tüm dünyada artış gösteriyor. Yüksek gelirli ülkelerde, kanserin erken yaşlarda görülmesinin sebepleri arasında beslenme tarzı, hava kirliliği ve kimyasallara maruz kalma gibi çevresel faktörler ile genetik yatkınlık öne çıkıyor. Ancak, kesin sebeplerin tam olarak belirlenmediği ifade ediliyor.
TARAMA PROGRAMLARI YETERSİZ
Prof. Dr. Cem Terzi, Türkiye dahil birçok ülkede dışkıda gizli kan testi ve kolonoskopi gibi tarama programlarının her bireye ulaşmadığını belirterek, tarama ve erken teşhis konusunun önemine dikkat çekti. Türkiye’de ve dünyada kanserle mücadele konusunda önemli eksiklikler olduğunu söyleyen Terzi, "Kolonoskopi, kolorektal kanseri önleme ve erken teşhis için harika bir araçtır, ancak bu olanaktan yeterince yararlanamıyoruz. Erken tanı alan hastaların yüzde 90’ı bu hastalıktan tamamen kurtuluyor” dedi.
ABD’de ise 50 yaş yerine 45 yaşında taramaların başlamasının önerildiğini belirten Terzi, risk taşıyan bireylerde taramanın daha erken yaşlarda yapılması gerektiğini savundu. Ayrıca kanserle ilgili kapsamlı bilimsel araştırmalar yapılması için devlet desteğinin önemine de değindi.