Sağlık

Uzmanından sağlıklı beslenme çantası önerileri

Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Çocuk Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Şamil Hızlı, okul çağındaki çocuklar için sağlıklı beslenme çantası hazırlarken dikkat edilmesi gereken noktaları açıkladı

Abone Ol

Ankara Bilkent Şehir Hastanesi'nden Çocuk Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme Uzmanı Prof. Dr. Şamil Hızlı, ailelere okul çağındaki çocuklar için sağlıklı beslenme çantası oluşturma konusunda önemli uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Hızlı, beslenme çantası seçiminde toksik madde içermeyen ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini vurguladı.

Renkli beslenme çantalarının bazıları, çocukların sağlığı için risk oluşturabiliyor. Hızlı, "Mümkün olduğunca doğal renkleri içeren, parlak renkler içermeyen ürünler tercih edilmelidir. Parlak renkli okul çantalarının daha fazla kanserojen madde içerdiğine dair bilgiler var. Ailelere sade ve kaliteli ürünler tercih etmelerini öneriyoruz" dedi.

Prof. Dr. Hızlı, çantadaki yiyeceklerin özellikle 5-13 yaş arası çocuklar için önemli bir beslenme kaynağı olduğunu belirtti. Doğal ve kolay ulaşılabilir gıdaların tercih edilmesi gerektiğinin altını çizen Hızlı, "İşlenmiş gıdalardan kaçınılmalı. Örneğin, koku yapmaması açısından kıymalı börekler tercih edilebilir. Ayrıca, kahverengi ekmek ve tahıl bazlı ürünlerle yapılmış sandviçler iyi bir seçenek olabilir" diye ekledi.

Çocukların sağlıklı içecekler tüketmesi gerektiğini belirten Hızlı, süt, kefir ve ayranın tercih edilmesini önerdi. Ayrıca, meyve ve sebzelerin çantaya elle yenebilecek şekilde parçalanmış olarak konulması gerektiğini ifade etti.

İşlenmiş gıdalardan uzak durulması gerektiğini vurgulayan Hızlı, "Paketli ürünler yerine organik besinlerin tercih edilmesi önemli. Annelerin zaman darlığı nedeniyle marketten alınan hazır gıdalara yönelmemeleri gerekiyor. Evde hazırlanmış kekler ve krakerler daha sağlıklı alternatiflerdir" dedi.

Son olarak, işlenmiş gıdaların çocuklarda kalp, tansiyon ve bağırsak hastalıkları riskini artırabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Hızlı, sağlıklı beslenmenin