Video Haber

Unutulmaya yüz tutan el sanatları bu şehirde yaşatılıyor

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan Helvacıkara-Kıymık Geleneksel El Sanatları Merkezi, kentin zengin kültürel mirasını yaşatmak ve genç nesillere aktarmak amacıyla önemli bir projeye imza atıyor

Loading...

Abone Ol

Gaziantep'te, tarihi Antep evinde kurulan merkezde, unutulmaya yüz tutmuş el sanatları canlı tutuluyor. 2020 yılında açılan bu merkezde, sedef kakma sanatı gibi çeşitli el sanatları ile yemenicilik, kilim dokumacılığı, Antep işi el işlemeciliği, tespih işlemeciliği, çini sanatı ve cam boncuk yapımı gibi 10 farklı alanda üretim yapılıyor.

Merkez, özellikle kadınlar ve gençler için bir sosyalleşme alanı sunarken, aynı zamanda aile ekonomilerine katkıda bulunmayı da amaçlıyor. Usta öğreticiler, kurslarda eğitim vererek kursiyerlerin el becerilerini geliştirmelerine yardımcı oluyor.

Helvacıkara-Kıymık Geleneksel El Sanatları Merkezi sorumlusu Yelda Kına, merkezin amacını şöyle açıkladı: “Merkezimiz, unutulmaya yüz tutmuş geleneksel sanatlarımızı tekrar gün yüzüne çıkarmak ve genç nesillere bu sanatları tanıtmak için kuruldu. Atölyelerimizde coğrafi işaret tescil belgesine sahip sedef kakma sanatı, Antep işi el işlemeciliği gibi el sanatlarında üretimler yapıyoruz.”
 

ANTEP İŞİ NAKIŞI UNESCO ADAYI

Kına, Antep işi nakışının 2025 yılında UNESCO tarafından değerlendirileceğini ve bu sanatın insanlığın ortak mirası olarak tanıtılmasını hedeflediklerini vurguladı. Merkezde görevli usta öğretici Hacer Bozsuyu, Antep işi nakışının 108 tekniği bulunduğunu ve bu sanatın 18. yüzyıldan bu yana sürdüğünü belirtti. Bozsuyu, “Antep işi nakışı, zor ama çok zevkli bir sanattır. Geometrik desenler yapabilme yeteneği gerektirir” dedi.