Bitlis Eren Üniversitesi’nin (BEÜ) kış bahçesinde açılan sergi, özellikle kadınlardan büyük ilgi gördü. Sergiyi, Bitlis Valisi Yardımcısı Kübra Sivaslıoğlu da ziyaret etti. Bitlis’in Mutki ilçesine bağlı Kavakbaşı beldesinde asırlardır süregelen çamurdan çanak çömlek yapım geleneği, kadınlar tarafından yaşatılmaya devam ediyor. Başlangıçta ev ihtiyaçları için yapılan bu ürünler, zamanla ticaret haline geldi.

Zor koşullarda çamuru işleyerek el emeği göz nuru malzemeler üreten belde kadınlarının ürünleri, Türkiye’nin birçok bölgesine, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerine gönderiliyor. Geçen yıl Bitlis Girişimci Kadınlar Derneği, bu kadınlara yönelik bir proje geliştirdi ve kurslar düzenleyerek katılımcılara sertifikalar verdi.

Kemeraltı’nda sağanak yağış sonrası esnaf "halı ve perde" ile çözüm aradı Kemeraltı’nda sağanak yağış sonrası esnaf "halı ve perde" ile çözüm aradı

Dernek Başkanı Gül Göktekin, “Bir yıllık kurstan sonra Kavakbaşı Beldesi’nde kadınlarla birlikte çalıştık. Kursu başarıyla tamamlayan kadınlarımız, usta öğretici olmaya hak kazandı. Şimdi bu ürünlerin sergisini açtık. Sergide güveç kapları, su bardakları ve çeşitli çömlek ürünleri var. Ayrıca, toprağın hediyelik eşya olarak da çok güzel kullanıldığını göstermek istiyoruz” dedi.

Göktekin, derneklerinin birçok projeye imza attığını vurgulayarak, “Son projemiz çanak ve çömlek üzerine oldu. Bu mesleğin kaybolmaması gerekiyor, çünkü sağlık açısından da faydalı. Evimde her türlü toprak kap var, çünkü bu kaplar vücuttaki elektriği alıyor. Sağlıklı bir yaşam için deterjan kullanmıyoruz, sadece sıcak su ve limon veya sirke ile temizliyoruz” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA