Kestane üretiminde önemli bir yere sahip olan Aydın dağlarında, üreticiler hasat telaşına düştü. Lezzetiyle kış aylarının vazgeçilmezi haline gelen kestanenin hasadı bu yıl erken başladı ve geçen yıllara göre oldukça yüksek bir rekolte bekleniyor. Ancak, toptan fiyatların önceki yıllara göre daha düşük olacağı öngörülüyor.

Üreticilerin yaklaşık bir ay sürecek olan kestane hasadında, işçiler bahçelerde yoğun bir çalışma sergiliyor. Kestaneler, ağaçlardan sırıklarla toplanarak "gömü" adı verilen alanlarda 10-15 gün bekletildikten sonra dış kabuklarından ayrılarak sofralara ulaştırılıyor. Yurt içi ve yurt dışında birçok ülkeye ihraç edilen kestanede yüksek rekolte, üreticileri sevindiriyor. Geçtiğimiz yıl tarlada fiyatlar 130-160 TL arasında değişirken, bu yıl rekoltenin yüksekliği nedeniyle fiyatların düşmesi bekleniyor.

Isparta’da Bal Kabağı Hasadı başladı Isparta’da Bal Kabağı Hasadı başladı

Kestane hasadında erkekler çırpıcı ve taşıyıcı, kadınlar ise toplayıcı olarak görev alıyor. Sabah erken saatlerde başlayan çalışmalar akşam saatlerine kadar devam ediyor ve işçilere özel, bol kalorili yemekler sunuluyor. İşçiler, yüksek ağaçlara çıkıp kestane düşürmenin en zor kısmı olduğunu ifade ediyor.

Kestane üreticisi Metin Yağcı, hasadın bu yıl on gün erken başladığını belirterek, ağaçların yağışlarla beslenmesinin hasat dönemini öne çektiğini söyledi. Yağcı, kestanenin sağlıklı bir besin kaynağı olduğunu vurgulayarak, "İnsanı tok tutar, vitaminlidir ve 4-5 tanesi doyurur," dedi. Ancak, Orta Doğu'daki savaşların kestane ihracatını olumsuz etkilediğini, özellikle Suudi Arabistan gibi ülkelerde işler duraksadı.

Yağcı, bu yıl yüksek rekolte beklenirken, fiyatların geçen yılki seviyelere ulaşmasının zor olduğunu ifade etti. “Bu sene rekolte daha fazla ama boylama beklentisi düşük; geçen yıl 160 TL’ye kadar kestane sattık ama aynı fiyatları bulmak mümkün değil” dedi.

Kaynak: İHA