Memorial Kayseri Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Dr. Çağdaş Koç, stresin vücutta birçok sistemi olumsuz etkilediğini ve özellikle deriyi hızlı bir şekilde yaşlandırdığını belirtti. Stresin, ciltteki yaşlanma belirtilerinin artmasına, kurumalara, akne oluşumuna ve hatta saç dökülmelerine yol açabileceğini vurgulayan Dr. Koç, stresin vücutta ve ciltte yarattığı zararlı etkiler hakkında önemli bilgiler paylaştı.
Stresin Cilt Üzerindeki Etkileri
Dr. Çağdaş Koç, stresin vücutta adrenalin ve kortizol seviyelerini artırarak cildin beslenmesini ve kanlanmasını azalttığını belirtti. Bu durumun ciltte kuruma, pul pul dökülmeler ve yaşlanma belirtilerinin belirginleşmesine yol açtığını ifade etti. Ayrıca stresin, özellikle akneye yatkın kişilerde sivilce oluşumunu tetiklediğini söyledi. "Strese bağlı olarak ciltte kuruma, pul dökülmeleri, kolajen ve hyalüronik asit salınımının azalması gibi sorunlar görülebilir. Ayrıca, stres tırnaklarda da kırılma, soyulma ve şekil bozukluklarına yol açabilir" diye ekledi.
Saç Dökülmesi ve Stres İlişkisi
Stresin saç sağlığını da olumsuz etkilediğini belirten Dr. Koç, stres kaynaklı saç dökülmelerinin yaygın olduğunu söyledi. "Eğer saç dökülmesi 2 aydan uzun sürüyorsa, bu durumda tahlil yapmak gerekebilir. Ancak çoğu zaman stres, saç dökülmesine yol açar ve kişi stresle başa çıktıkça saçlar yeniden uzamaya başlar" dedi. Ayrıca stresin, saçkıran gibi durumlardan da sorumlu olabileceğini belirterek, stresin etkisiyle meydana gelen saç dökülmelerinin genellikle geçici olduğunu vurguladı.
Strese Bağlı Cilt Hastalıkları
Dr. Koç, stresin cilt hastalıklarını tetikleyebileceğini ve bu hastalıkların çoğunun stresle doğrudan ilişkilendirilebileceğini söyledi. Özellikle sedef hastalığının stresli dönemlerde alevlendiğini belirten Koç, "Stres, sedef, vitiligo, egzamalar, atopik dermatit gibi hastalıkların kötüleşmesine neden olabilir. Ayrıca liken planus gibi kaşıntılı hastalıklar da stresin etkisiyle ortaya çıkabilir" dedi.
Stresin Yaşam Tarzı Üzerindeki Etkisi
Stresin sadece ciltle sınırlı kalmayıp, yaşam tarzını da olumsuz etkilediğini belirten Dr. Koç, stresin uyku bozukluklarına, alkol ve sigara kullanımının artmasına yol açtığını ifade etti. Bu gibi alışkanlıkların da kısır bir döngüye girmeye neden olduğunu söyledi. "Stresten korunmak için hobilerle meşgul olmak ve kendimizi mutlu edecek faaliyetlere yönelmek oldukça önemlidir" diyen Koç, psikiyatri desteği almanın da stresle başa çıkmada faydalı olabileceğini belirtti.