İngilizce’de Valentine’s Day diye geçen Sevgililer Günü’nün aslında Hıristiyan mitolojisinden gelme bir tarihçesi var. Şu anda bile Valentine’s Day olsa bile gerçek ismi Saint Valentine’s Day şeklinde...
İngilizce’de Valentine’s Day diye geçen Sevgililer Günü’nün aslında Hıristiyan mitolojisinden gelme bir tarihçesi var. Şu anda bile Valentine’s Day olsa bile gerçek ismi Saint Valentine’s Day şeklindedir.
M.S 270’li yıllarda o zamanın papazlarından Saint Valentine (Aziz Valentine) Roma İmparatorluğu’nun işkencesinden kaçmaya çalışan insanlara yardım ettiği rivayet edilir. O zaman evlenmesi yasak olan Roma askerlerini evlendirdiği ve dinini yaşamak isteyen ilk Hıristiyanlara yardım ettiği gerekçesiyle tutuklanır ve idam edilir. İdam edilmeden bir gün önce gardiyanın kız kardeşine “from your Valentine” (Valentine’ninden) imzalı bir aşk notu verdiğine inanılır.
Tabii bununla ilgili kesin bir tarihi belge yoktur. Bundan dolayı da Papaz Valentine’nin hikayesi efsane olarak anlatılır. Ancak 14 Şubat’ta idam edildiğine inanıldığı için pek çok kilise onun adına bu tarihte “St. Valentine’s Feast Day” festivali düzenlemeye başlar. Ortodoks Kilisesi ise bu tarihin 6 Temmuz veya 30 Temmuz’da olduğuna inanır. Yine de 14 Şubat halk tarafından kanıksanır ve festivaller uzun süre devam eder.
Bu günün aşka, romantizme bürünmesi ise 15. yy da, yani Orta Çağ’da şekillenmeye başlar. Bu zamanda “Courtly love” kültür çılgınlığı başlamıştır. “Courtly Love” insanların eşlerine değişik yollarla (şiir, müzik) duygularını ifade etme çeşididir. İşte burada sıkı durun, zira bu zamanda “courtly love” kültürü İspanya’daki Emevi İslam Medeniyeti’nde ilk olarak ortaya çıkmış ve Orta Çağ Hıristiyanları’na kadar yayılmıştır. Yani Hıristiyanlar Müslüman kültüründen etkilenerek günümüze kadar şekillenecek bir kültürü hayata geçirmeye başlamıştır.
Courlty Love aslında o zamanın meşru, saf aşk ve sevgi duygularını ifade etme kültürüydü. Bir nevi meşru flört diye de adlandırabileceğimiz bu dönem kalp, melek, ok gibi şu anda bile kullanılan sevgi simgelerinin ortaya çıktığı dönemdir. Courtly Love ismi o zamanlar elbette yoktu. 1800’lü yıllarda Frasız düşünür ve yazar Gaston Paris 15. yy’da çılgınca yayılan bu kültüre Courtly Love ismini vermiştir.
Yarın Sevgililer Günü, biliyorum kendisi kapitalizmin oyunlarından sadece biri. Ama kabul edelim ki biz de mutlu olmak ve mutlu etmek için zaman zaman bu günleri bekliyoruz. Sevgiliniz tabii ki her gün sizden sürpriz bekliyor ama 14 Şubat'ta bir başka sürprizler bekliyor. Fakat siz siz olun bu günü fazla abartmayın. Bence özel günler dışında yapılan sürprizler çok daha etkileyici ve akılda kalıcı oluyor... Herkese aşk dolu günler diliyorum...