Kültür-sanat

Sanatın inceliklerini, minyatür sanatının modern teknikleriyle keşfediyorlar

Geleneksel Sanatlar İhtisas Merkezi’nde minyatür sanatının inceliklerine hâkim olmak isteyen kursiyerler, hem geleneksel hem de yenilikçi yöntemlerle sanatlarını geliştiriyor

Abone Ol

Sakarya Büyükşehir Belediyesi'nin sanat dünyasına büyük katkı sunduğu Geleneksel Sanatlar İhtisas Merkezi (SAMEK), minyatür sanatının zarif dünyasını keşfetmek isteyenlerin ilgisini çekiyor. Merkezdeki minyatür dersleri, yoğun katılım ve ilgiyle devam ederken, öğrenciler hem geleneksel hem de modern tekniklerle sanatlarını geliştirme fırsatı buluyor.

SAMEK bünyesinde usta eğitmenler eşliğinde verilen minyatür eğitimlerinde, Osmanlı'dan günümüze uzanan köklü bir geleneğin izleri sürülüyor. Öğrenciler, minyatür sanatının ince detaylarıyla tanışırken, geçmişin kültürel mirasını geleceğe taşımak için yoğun bir çaba sarf ediyor.

3 yıldan uzun süredir SAMEK’te eğitim veren Asiye Yavuz, Türk minyatür sanatının tarihçesine dair bilgi verirken, “Türk minyatür sanatı, Uygur dönemine dayanan kökenleriyle metni görselleştirmek amacıyla yapılan kitap resimlemeleridir. Bu sanat dalında öğrenciler ilk olarak sabrı öğrenir. Minyatür, kişisel bir adanmışlık ve uzun bir eğitim süreci gerektiren bir alan” dedi.

Kursiyerlerden Didem Kutlu ise, sanatsal yolculuğuna Osmanlı tezhip sanatıyla başladığını belirterek, minyatüre olan ilgisini şu sözlerle anlattı: “Sanatın her alanında keyif alıyorum. Minyatür sanatı, hem zihnimizi rahatlatıyor hem de el-göz koordinasyonumuzu geliştirmemize yardımcı oluyor. Burada, sadece sanata odaklanarak tüm dış dünyayı bir kenara bırakıyoruz.”

Üniversite öğrencisi Mertcan Parlak, minyatür sanatına olan ilgisini şöyle ifade etti: “Ebru sanatıyla başladım ve minyatüre olan hevesim beni buraya getirdi. Minyatür, büyük bir sabır ve dikkat gerektiren bir alan. Sanatla uğraştığımda içimdeki tüm stres ve dertleri kâğıda döktüğümü hissediyorum.”