Osmangazi Belediyesi, şehrin 650 yıllık kültürel mirası olan Gezek geleneğini yaşatmak amacıyla önemli bir adım attı. Belediye, Tarihi Merinos Tren İstasyonu Sosyal Tesisleri'nden bir bölümü, geleneksel müzik ve sohbet geleneği Gezek'in icra edileceği Bursa Gezek Evi'ne dönüştürdü. Bu sayede, hem Türk Sanat Müziği'nin gelecek nesillere aktarılması sağlanacak hem de şehre ait önemli bir kültür öğesi canlandırılacak.
‘GEZEK GELENEĞİ NEDİR?’
Gezek, Türk Sanat Müziği'nin icra edildiği ve sosyal yardımlaşma amacı güden, belirli günlerde evlerde toplanarak yapılan geleneksel bir müzikli sohbet etkinliğidir. Ayrıca, Gezek, müzik adamları yetiştirilmesi ve sosyal dayanışmanın güçlendirilmesi gibi önemli işlevlere de sahiptir. Osmangazi Belediyesi'nin açtığı Bursa Gezek Evi, bu geleneksel faaliyetlerin modern bir ortamda sürdürülebilmesi adına önemli bir mekân sağlayacak.
‘BURSA GEZEK EVİ’NDE İLK PROVA’
Bursa Gezek Evi, ilk sahne provasına ev sahipliği yaptı. Bursa Dostluk Gezek Musiki Derneği üyeleri, burada Türk Sanat Müziği’nin unutulmaz eserlerini icra etti. Dernek üyeleri, her ayın sonunda Ördekli Kültür Merkezi'nde düzenleyecekleri Bursa Dostluk Gezeği programı için hazırlıklarını sürdürürken, aynı zamanda Gezek geleneğini yaşatma misyonunu üstlendiler.
Bursa Dostluk Gezek Musiki Derneği Başkanı Ali Piliçer, Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın’a teşekkür ederek, şunları söyledi: "Gezek geleneği, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miraslar Listesi'nde yer alan ve geçmişten geleceğe bir kültür köprüsü oluşturan kadim bir geleneğimiz. Bu geleneğin icra edileceği uygun bir mekânın olmaması büyük bir eksiklikti. Osmangazi Belediye Başkanımız Erkan Aydın, bu eksikliği gidermek için kayıtsız kalmayarak Gezek Evi hayalini gerçeğe dönüştürdü."