Söz konusu olan ücret, doktora giden emeklilerimizin maaşlarından otomatik olarak kesilen, çalışanlarımızın da eczaneye gittiğinde, borcunuz var diyerek ilaç katkı payıyla birlikte alınan ücret. Yani devletin özel eczanelere tahsilât memuru gibi kullanarak tahsil ettirdiği ücret.
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı’ndan, 25 Ocak 2025 Tarihli Resmi Gazete yayımlanarak, 15/1/2025 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe giren tebliğe göre;
birinci basamak sağlık hizmeti sunucularında yapılan hekim ve diş hekimi muayenesinden katılım payı alınmayacak.
Diğer sağlık hizmeti sunucularında yapılan hekim ve diş hekimi muayenesi nedeniyle uygulanacak katılım payı tutarları;
İkinci basamak resmi sağlık hizmeti sunucularında yani devlet hastanelerinde 10 TL’den 20 TL’ye. Yapılan artış yüzde 100.
Eğitim araştırma hastaneleri ile bu hastanelere bağlı semt polikliniklerinden, Sağlık Bakanlığınca üçüncü basamak hastane olarak basamaklandırılan Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerden, Diş hekimliği fakülteleri bulunan Devlet/vakıf üniversite hastanelerinden,
Tıp fakülteleri bulunan Devlet üniversiteleri sağlık uygulama ve araştırma merkezlerinden, Tıp fakülteleri bulunan vakıf üniversiteleri sağlık uygulama ve araştırma merkezlerinden hizmet alan vatandaşlardan 10 TL olarak alınan katkı payı, 10 TL’den 45 TL’ye yükseltildi.
Yapılan artış yüzde 350.
İkinci ve üçüncü basamak özel sağlık hizmeti sunucularından 50 TL muayene katkı payı ücreti alınacak.
Sağlık Bakanlığı tarafından sözleşme imzalanmış, görevlendirilmiş veya yetkilendirilmiş aile hekimlerinden, sağlık hizmeti sunucularına sevk edilerek yapılan hekim ve diş hekimi muayenesi nedeniyle uygulanacak katılım payı yüzde 50 oranında azaltılarak tahsil edilecek. Yani aile hekimine giden bir vatandaşımızın aile hekiminin sevk etmesiyle devlet ya da eğitim araştırma hastanesine gitmesi durumunda ödeyeceği katılım payına yüzde 50 indirim uygulanacak. Yapılan işlem sevk zincirini kısmen uygulama çabası. Oysa ki sevk zincirine uyan vatandaştan katılım payı alınmaması gerekir.Bu arada aile hekimlerimizin verdiği ehliyet, işe giriş, spor, akıl sağlığı gibi, durum bildirir raporları için de 200 TL ücret alınacak. Alınacak olan ücretin nasıl alınacağı henüz netleşmemiş olsa da, muhtemeldir ki, ilaç katkı payı gibi durum bildirir raporlarının tahsilâtçılığını da eczaneler yapacak.
Memurun, işçinin, emeklinin maaş artışları oldukça düşükken, geçim zorluğu çeken vatandaşlarımızın muayene katkı paylarının yüzde 100 – yüzde 350 oranında artırılmış olmasını kabul etmek mümkün değil. Şimdi birileri diyecek ki, 45 TL çok para değil. 13-15 bin TL maaş alan emekli için o 45 TL o kadar önemli ki, onu ancak geçim sıkıntısı yaşayan bilir. Eğer o emekli ayda 3-5 kez hastaneye gittiyse 45 TL’nin önemi daha da artmaktadır.
Türkiye Cumhuriyeti Devletinin yani devletimizin anayasasında der ki, Türkiye Cumhuriyeti Devleti Sosyal bir devlettir. Sosyal Devletin temel özelliği de, eğitim, sağlık, güvenlik, yargı gibi hizmetlerin tüm vatandaşlarına eşit ve ücretsiz verilmesidir.
Soruyoruz?
Mültecilerden 5 kuruş muayene ücreti alınmıyor iken, 25-30 yıl sağlık primi ödeyen vatandaşlarımızdan neden katkı payları alınıyor ki? Özellikle şehir hastaneleri uygulamasıyla devletin parası oluk, oluk özel şirketlere akıtılırken vatandaşlarımızın katkı payı ödemesi vatandaşlarımıza yapılan haksızlıktır.