AHMET BUĞRA TOKMAKOĞLU-EGE TELGRAF- Pestisit, böcek öldürücüler, herbisitler (yabani otları öldüren maddeler) ve fungisitler (mantarları kontrol eden maddeler) gibi çeşitli kimyasal maddeleri içeriyor. Bu maddeler, çiftçilerin ürünlerini zararlı organizmalardan korumalarına yardımcı oluyor. Pestisit, meyve üretimi de dahil olmak üzere tarım ürünlerinin kalitesini ve verimini artırmak için de sıklıkla kullanılıyor.

Reflüyü tetikleyen akşam yemeği alışkanlıkları| Reflü nedir? Reflüyü tetikleyen akşam yemeği alışkanlıkları| Reflü nedir?

NEDEN MEYVELERDE KULLANILIYOR?

Pestisit, meyve yetiştiricileri tarafından meyvelerini böceklerden, mantarlardan ve diğer zararlı organizmalardan korumak için yaygın bir şekilde kullanılıyor. Meyve ağaçları, özellikle zararlı böcekler ve mantarlar tarafından saldırıya uğrayabilir. Pestisitler, meyve üretimini artırıyor ve ürünlerin daha çekici ve dayanıklı olmasına yardımcı oluyor.

PESTİSİTİN ZARARLARI

Uzmanlara göre pestisitin aşırı kullanımı ve yanlış kullanımı çeşitli zararlara neden olabiliyor. Pestisit kalıntıları, meyvelerde ve sebzelerde kalabilir ve tüketildiğinde insan sağlığına zarar verebiliyor. Zehirli pestisit kalıntılarının tüketilmesi, sağlık sorunlarına yol açabilir. Bazı pestisitler kanserojen olabileceği gibi bazıları da sinir sistemini etkileyebiliryor. Pestisitin anlık etkileri, burunda yanma, batma ve kaşıntı, boğaz ve cilt tahrişi, döküntü olabilir. Bulantı ve baş dönmesi de yaygın olarak görülmekte.

SOĞUK ALGINLIĞI SEMPTOMLARI

Pestisit zehirlenmesi soğuk algınlığına benzer semptomlar da gösterebiliyor. Pestisit zehirlenmesi yaşadığınızı düşündüğünüzde hemen tıbbi yardım alınması öneriliyor. Pestisitin sağlığa zararları uzun vadede kendini gösterebilir. Beyin hasarı, doğum kusurları, kısırlık, böbrek, akciğer hasarları pestisitin uzun vadede etkileri olabilmekte. Pestisite maruz kaldıktan sonra etkileri haftalar hatta aylar sonra ortaya çıkmayabilir ve bu durum da sağlık üzerindeki etkilerini ilişkilendirmek zorlaşabilir. Beyin gelişimi, uyku döngüsü, stres gibi vücut sürecini düzenleyen hormonlara müdahale eden kimyasallar endokrin bozucu olarak biliniyor.

Kaynak: EGE TELGRAF