İzmirli kitap dostlarının öğrencilerin büyük bir heyecanla ve özlemle bekledikleri İzmir Atatürk İl Halk Kütüphanesi, Ekim ayının ilk haftası kapılarını açmaya hazırlanıyor. Yapım çalışmalarının tamamlandığı, kitap raflarının yerleştirildiği, çocuk bölümündeki duvarların neşeli resimlerle renklendiği kütüphanede kitapların taşınma işlemi Eylül ayında tamamlanacak. Kütüphanenin 1 Ekim 2024 günü Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy'un katılımıyla hizmete girmesi bekleniyor.

Altı yıllık hasret bitiyor

Atatürk İl Halk Kütüphanesi Mithatpaşa Caddesi'nde dönemin koşullarına göre inşa edilmiş. 1973 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlanarak modern anlamda kütüphane hizmeti vermeye başlamış. Depreme dayanıklı olmadığı gerekçisiyle 2018 yılında yerine yenisi yapılmak üzere yıkılan kütüphane, hizmetini altı yıldır Konak ilçesinde Akdeniz Mahallesi Vali Kazım Caddesi'ndeki yerinde sürdürüyor. 

İzmir İl Halk Kütüphanesi Müdürü Veli Caner ile büyük taşınma öncesi ziyaret ettiğim kütüphaneye ilişkin izlenimlerimi paylaşmak istedim. 

4 bin 721 metrekare alan üzerine planlanan ve üç katlı olarak tasarlanan kütüphane son derece ferah ve aydınlık. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca 29/05/2018 tarihinde yatırım programına alınan, kat yüksekliğinin 9,80 metreden 15,5 metreye çıkartılarak bir kat daha kazanılan kütüphanenin, İzmir'in ihtiyacı olan şehir kütüphanesi işlevini görmesi de planlanmış.

Atatürk İl Halk Kütüphanesi Müdürü Veli Caner, "İzmir'in şehir kütüphanesi ihtiyacını bu kütüphane en az 30 yıl daha karşılar. Binanın kat yüksekliğinin 9 metreden 15,5 metreye çıkartılması bize bir kat daha kazandırdı. Ama İzmir için burası da bir süre sonra yetmeyecek elbette" diyor. Caner, 70 bin kitabın yer alacağı kütüphanede 30 personelin 400 okuyucuya hizmet vereceğini belirtiyor. 

Sığınak da var

Etkileşimli kütüphane mantığıyla hizmet verecek kütüphanenin bodrum katında tuvaletlerin de yer aldığı bir sığınak yer alıyor. Bu katta 80 kişilik bir konferans salonu, hobi odaları, langırt ve satranç için oyun odaları, yeni nesil üretim atölyesi olarak da bilinen maker atölyesi, mescit, engelli tuvaleti bulunuyor.  

Bebek ve çocuk kütüphanesi

Güvenlikle girilen kütüphanenin ilk katında çocuk ve bebek kütüphanesi bulunuyor. Veli Caner, "Çocuk bölümümüzün kapasitesi 50 olarak belirlendi. Bebek kütüphanesi bölümünde anneler bebekleriyle gelip, onlara kitap okuyabilecek. Anneler için emzirme odası, bebek bakım odası da tasarlandı. Ayrıca burada bir çocuk gelişim uzmanı da hizmet verecek" diyor.

Kütüphanenin ilk katında bir kafeterya da bulunurken okurların kendi kitabıyla gelip sakin bir ortamda okuyacağı bölümler de ayrılmış. Kütüphanenin pek çok yerine ise okurun doğrudan ödünç kitap alabileceği, okuduğu kitabı da teslim edebileceği teknolojik platformlar yerleştirilmiş.

Engelli dostu kütüphane

Girişinden başlayarak engelli dostu olarak tasarlanmış Atatürk İl Halk Kütüphanesi. Görme engeliler bölümü de ilk katta yer almış. Bu katta iki izolasyonlu seslendirme odası ayrılmış. Milli Kütüphane ile entegre olduklarını belirten Veli Caner, "Kütüphanemizde 1150 adet Braille alfabesiyle hazırlanmış kabartma kitabımız okurla buluşacak. Biz aynı zamanda okurlarımıza Braille alfabesiyle kitap hizmeti veren bir kütüphaneyiz. Bunun için ayrı bir personelimiz bulunuyor" diyor. 

Atatürk İl Halk Kütüphanesi'nin şu an geçici olarak hizmet veren binasında görme engelliler için ayrılan bölümün buradan daha büyük olduğunu anımsıyorum. Veli Caner bu saptamama katılıyor ve şunları söylüyor: 

"Haklısınız, görme engelli okurlarımız için burada ayrılan alan 52 metrekarelik bir alan. Oysa geçici binamızda şu anda 200 metrekarelik bir yerde hizmet veriyoruz. Dediğiniz gibi burası biraz küçük ancak zaman içinde işlev değişiklikleri yapılarak alanımızı daha da genişleteceğimizi düşünüyoruz. Bizim aynı zamanda 500'ün üzerinde gönüllü okuyucumuz da var. Görme engelli bir birey kütüphanemize geldiğinde, o gönüllü okurlarımıza erişiyoruz. Onlar da kütüphanemize gelerek canlı okuma gerçekleştiriyor. Bu nedenle bu alanı genişletmemiz gerekecek."

Kütüphane içinde derleme bölümü, Atatürk kitaplığı, grup çalışma odaları bulunduğuna da değinen Veli Caner, modern bir yapı olarak tasarlanan kütüphanede çok sayıda etkinlik de planladıklarını belirtiyor. "Kütüphanemiz etkileşimli kütüphane olduğu için burada yazar imza günleri, konferanslar, ebru atölyeleri gibi etkinlikler düzenlemeyi hedefliyoruz. İzmirlilerin özlediği Atatürk İl Halk Kütüphanesi için düşündüğümüz keyifli etkinlikler bu uzun ayrılığa değecek diye düşünüyorum" diyor.

***

Burada görev almak büyük gurur

Yaşamının 32 yılını kütüphaneci olarak sürdüren İzmir Atatürk İl Halk Kütüphanesi Müdürü Veli Caner, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Kütüphanecilik Bölümü'nden mezun. Bartın, Denizli Acıpayam, Malatya ve İzmir'de görev yapan Caner, meslek yaşamına ilişkin şunları söylüyor:

"İlk görev yerim Bartın'da da ilk il halk kütüphanesini açmak bana kısmet olmuştu. İzmir'de Atatürk İl Halk Kütüphanesi'nin açılışına tanıklık etmek benim görev yaşamımdaki önemli anlardan biri olacak" diyor. Gittiği tüm ülkelerde mutlaka kütüphane ziyaretleri yaptığını dile getiren Caner, "Artık tüm dünyada kütüphanecilik hizmetleri değişiyor, dijitalleşiyor. Etkileşimli kütüphanecilik öne çıkıyor. Kütüphane sadece kitap okunan bir yer değil aynı zamanda sosyalleşilen bir mekan olarak kullanılıyor. Bu kütüphanenin en önemli yanı tamamen bir kütüphane olarak tasarlanmış, modern bir bina olması, engelli dostu olması. İzmirliler kadar bizler de yeni kütüphanemizde hizmet vermeyi sabırsızlıkla bekliyoruz."

Veli Caner ile kütüphane yapısının kapısında vedalaşırken genç bir kadın, "Kütüphane ne zaman açılacak acaba? Oğlumla buradan her geçişimde bana soruyor, merakla bekliyoruz" diye sesleniyor. Caner, "Ekim'de" deyince, "Oh, az kalmış" diyerek sevinçle ayrılıyor yanımızdan. 

Hacı Şakir Eczacıbaşı Ortaokulu'nda ve İzmir Kız Lisesi'nde okuduğum öğrencilik yıllarımda sıkça yararlandığım, ödünç kitap servisi kartımın hala durduğu Atatürk İl Halk Kütüphanesi inanıyorum ki İzmirli okurların kısa sürede göz bebeği olacak. Yeni öğretim yılında öğrenciler hep araştırma yapabilecek hem de ders çalışabilecek bir mekana daha kavuşabilecek.