Kişinin sahip olduğu sağlığı ve refahı korumak için geliştirdiği ve düzenli olarak faaliyet gösterdiği her uygulama özbakım adımı olarak adlandırılıyor. Dolayısıyla doğru ve dengeli beslenmek de sağlığı koruma adına atılabilecek özbakım adımlarından biri olarak karşımıza çıkıyor.

SİNYALLERİNİZE KULAK VERİN

Susadığınızda, acıktığınızda veya uykusuz kaldığınızda vücudunuzun verdiği her türlü reaksiyon aslında çözüm için bir sinyal oluyor. Tükettiğimiz her öğün kendi içerisinde belli bir enerji, karbonhidrat, protein ve yağ miktarlarına sahip bir şekilde vücudumuzda işlem görüyor. Kimi besinleri sindirmek için daha fazla enerji üretirken kimi besinler ise vücudu uzun süre sabit enerji ortamında dengeliyor. Özbakım beslenme de tam olarak bu dengenin sağlanarak farkındalıklı beslenme olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle de açlık ve tokluk sinyallerini algılamakta zorlanan bireyer için çok iyi bir seçenek olan bu yöntem, tüketilen öğündeki besinlerin vücudu ne kadar süre boyunca sağlıklı bir enerjide tutabilir noktasında sorgulamaya yönlendiriyor. Bu sayede bu süre dolduğunda tekrar besin alınması gerektiği veya bu süreden önce henüz vücudun ekstra bir besine gerek duymayacağı kararını daha doğru vermemizi sağlıyor.

STRESİ AZALTIN

Doğrudan beslenme ile değişkenlik gösterebilen vücut stres seviyeleri gün içerisinde hormonlar ile yönetilmektedir. Birçok hormonun kontrolünde bulunan stres seviyesini dengede tutmak vücudu kronik stresten korumak da özbakım ilkelerinin başında yer alıyor. Gün içerisinde tüketilen bir miktar kabak çekirdeği, yulaf, yeşilçay, yumurta ve bitter çikolata doğru miktarda ayarlandığında günlük stres seviyelerinin daha dengeli olmasını sağlayarak sağlıklı beslenmenin tüm bedende aktif olmasını sağlıyor.

YAŞAM TARZI VE BESLENME

Uzmanlar tarafından bize aktarılan birçok beslenme modeli olmasının yanı sıra kuşkusuz kişinin en pratik uygulayabileceği model kendi yaşam tarzına özgü olan programlar oluyor. Bu noktada ise kişinin yaşam tarzında farkettiği sağlıksız olabilcek noktaları değiştirebilmesi çok önemli. Özbakım ilkelerinin içerisinde bulunan yaşam standartları öncelikle yenilen yiyeceklerin ve öğünlerin bedene güç vermek için yeterli olması ilkesini ifade ediyor. Öğünden erken kalkmak veya sağlıklı olur bakış açısıyla yetersiz beslenme bu noktada özbakım beslenme programını negatif yöne doğru yönlendiriyor. Bunun yanı sıra tüketimin durduğu zamanlarda ayrılan süreler günlük faaliyetlere ve kronik hastalıklara da uygun ayarlanmalı. Aksi takirde kan şekeri düzeylerinde dengesizlikler yaşanarak refah seviyesinde azalma yaşanabilir.