Sağlık

Nipah virüsü nedir? Belirtileri ve riskler nelerdir?

Sağlık kuruluşları ve bilim insanları tarafından yakından takip edilen bir sağlık tehdidi olarak kabul edilen Nipah virüsü hakkında uzmanlar bilgiler verdi

Abone Ol

Ahmet Buğra Tokmakoğlu / EGE TELGRAF- Nipah virüsü hem insanlarda hem de hayvanlarda ölümcül enfeksiyonlara yol açabilen bir zoonotik virüs türüdür. Konuyla ilgili bilgiler veren uzmanlar, “Bu virüs, ilk kez 1998 yılında Malezya ve Singapur'da ortaya çıktığında, büyük bir salgına neden olmuş ve ciddi sağlık sorunlarına yol açmıştır. Nipah virüsü, hala güncel bir sağlık tehdidi oluşturmakta ve insanlarda ölümcül hastalığa neden olabilen nadir bir patojen olarak kabul edilmektedir. Nipah virüsü, sağlık kuruluşları ve bilim insanları tarafından yakından takip edilen bir sağlık tehdidi olarak kabul edilmektedir. Halk sağlığını korumak ve salgınları önlemek için bu virüsün yayılmasını sınırlamak çok önemlidir. İnsanların enfekte hayvanlardan ve enfekte kişilerden uzak durmaları, hastalığın yayılmasını önlemek için en etkili önlemlerden biridir” dedi.

NİPAH VİRÜSÜ NEDİR?

Nipah virüsü, Paramyxoviridae ailesine ait bir RNA virüsüdür. Bu virüs, genellikle yarasa türleri arasında doğal bir rezervuar olarak bulunur. İnsanlara, enfekte hayvanların salgılarına veya bu hayvanlarla temas yoluyla bulaşabilir. İnsanlar arasında da bulaşabilir, özellikle enfekte bir kişinin solunum yolu salgılarıyla temas sonucu.

NİPAH VİRÜSÜ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Nipah virüsü enfeksiyonu belirtileri şunlar olabilir: Yüksek ateş, baş ağrısı, baş dönmesi, kas ağrıları, ishal, bilinç kaybı, nörolojik belirtiler (titreme, nöbetler), solunum sıkıntısı, bilinç kaybı… Nipah virüsü enfeksiyonunun sonuçları ciddi olabilir ve ölüm riski yüksektir. Hastalık genellikle hızla ilerler ve tedaviye yanıt verme olasılığı düşüktür.

NİPAH VİRÜSÜ RİSKLERİ VE KORUNMA NASIL OLUR?

Nipah virüsüne karşı riskler, özellikle enfekte hayvanlara veya hayvan ürünlerine temas eden kişilerde daha yüksektir. Aşağıda alınabilecek önlemler bulunmaktadır:

Hayvanlardan Kaçının: Enfekte hayvanlardan ve hayvan ürünlerinden uzak durun, özellikle yarasa popülasyonlarından.

Kişisel Hijyen: Sık sık ellerinizi yıkayın ve kişisel hijyen kurallarına uyun.

Koruyucu Giysi Kullanımı: Hastalık bölgelerinde çalışanlar, uygun koruyucu giysi ve ekipman kullanmalıdır.

Karantina ve İzolasyon: Enfekte kişilerin izole edilmesi ve temas riskinin en aza indirilmesi önemlidir.

Aşılama: Şu an için özel bir Nipah virüsü aşısı bulunmamaktadır, ancak araştırma bu yönde sürmektedir.