Onma Psikoloji’den Psikolog Hande Nacar Baş, karne dönemi yaklaşırken, öğrencilerin başarılarının akranlarıyla kıyaslanmasının ve başarısızlıkla suçlanmasının, çocuklarda kaygı, yetersizlik hissi ve öz güven eksikliğine yol açabileceğini belirtti. Ayrıca, çocukların sadece notlarına bakılarak değerlendirilmeleri gerektiğini vurguladı.
2024-2025 eğitim-öğretim döneminin yarın sona erecek ilk döneminin ardından, Milli Eğitim Bakanlığı, birinci sınıflarda karne yerine gelişim raporu verecek. Uzmanlar, bu değişikliğe dikkat çekerek, ailelerin çocukları hem karne hem de gelişim raporu açısından değerlendirmemeleri gerektiğini belirtiyor.
"Gelişim raporları utanç ya da iftihar kaynağı olmamalı"
Psikolog Hande Nacar Baş, İhlas Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, sömestr tatili için ebeveynlerin doğru tutumlarının büyük önem taşıdığını ifade etti. Baş, gelişim raporlarının öğrencilerin okul hayatındaki ilerlemeyi ve destek ihtiyaçlarını değerlendirmek için verildiğini belirtti. "Bu raporlar ne bir utanç ne de bir iftihar kaynağı olmalı. Geri bildirimler bazı ailelerde farklı duygulara yol açabilir. Bu duygular, ailenin çocuklarıyla olan ilişkisini ve çocukların gelişimini anlamamızda yardımcı olur," dedi.
"Çocuğun başarısızlık sebepleri araştırılmalı"
Baş, çocukların notlarıyla kıyaslanmaması gerektiğini vurguladı: “Çocuklar, gelişim raporlarını kendi değerlerinin bir ölçütü olarak algılayabilirler. Aileler fazla eleştiri yaparsa, çocuklar sadece notlarına değil, kendi değerlerine dair yanlış bir algı geliştirebilir. Bu durum kısa vadede motivasyonu artırabilir ancak uzun vadede benlik değerini zedeler. Çocuğun başarısızlık nedenlerini anlamalı ve onu doğru şekilde desteklemeliyiz.”
"Dengeli bir ara tatil çok önemli"
Çocukların tatilde kaliteli zaman geçirmelerinin önemine dikkat çeken Baş, "Çocuklar biraz esnemeye ihtiyaç duyuyor. Karne kötü olsa da, çocuğa baskı uygulamak uzun vadede olumsuz sonuçlar doğurur. Dengeli bir tatil, dışarıda yapılacak aktivitelerle desteklenmeli, teknolojiden daha fazla uzak durulmalıdır" dedi.
Psikolog Baş, çocukların hem fiziksel hem de psikolojik açıdan sağlıklı bir tatil dönemi geçirebilmeleri için ailelere doğru rehberlik yapmalarının önemini vurguladı.