Teknolojinin gelişmesiyle birlikte kablosuz kulaklıkların popülerleşmesi, özellikle gençlerde yüksek sesle müzik dinleme alışkanlığını arttırdı. Ancak uzmanlar, kulaklıkla yüksek sesle müzik dinlemenin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarıyor. Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları (KBB) Uzmanı Prof. Dr. Ferhan Öz, yüksek sesin kulak zarına zarar verebileceğini, bu basınca maruz kalan kulak zarının esnekliğini kaybedip yırtılabileceğini belirtiyor. Ayrıca, sesin iç kulağa ulaşarak tüylü hücrelere verdiği zarar, geri dönüşü olmayan işitme kaybına yol açabiliyor.

Yuksek Sesli Ve Uzun Sureli Kulaklik Kullanimi Isitme Kaybina Neden Olabilir

ALIŞKANLIK YÜÜZNDEN…

İşitme kaybı, genellikle yavaş bir şekilde gelişir ve bu durumun fark edilmesi zor olabilir. Prof. Dr. Öz, kulakların yüksek sese alıştığını düşünen kişilerin, aslında bu alışkanlık yüzünden kulaklarına ciddi zarar verdiğini vurguluyor. Kulaklıkla müzik dinlerken sesin 85 desibelin üzerinde olmaması gerektiğini belirten uzman, 100 desibeli aşan seslerin çok kısa sürelerde bile işitme kaybına neden olabileceğine dikkat çekiyor. Örneğin, bir elektrikli süpürgenin sesi 85 desibel civarındadır ve ses şiddetinin 100 desibele çıkması, işitme kaybı riskini artırır.

Çocuklarda ekran bağımlılığına dikkat! Çocuklarda ekran bağımlılığına dikkat!

Kulaklikla Yuksek Sesle Muzik Dinlemenin Zararlari

İŞİTME SAĞLIĞI

Müzik dinlerken ses seviyesini düşük tutmanın yanı sıra, bir saatten fazla aralıksız müzik dinlememek de önemlidir. Kulakları dinlendirmek ve sürekli yüksek sese maruz kalmamak, işitme sağlığını korumak adına alınması gereken önlemler arasında yer alır. Prof. Dr. Öz, ayrıca gürültülü işyerlerinde çalışanların kulaklarını korumak için kulak tıkacı kullanmalarını öneriyor. Yüksek sese maruz kalmanın bir başka tehlikesi de, kulağa zarar veren dış etkenlerin birikerek zamanla kalıcı işitme kaybına yol açmasıdır.

KAYNAK: HÜRRİYET

Kaynak: Haber Merkezi