Tarihin en kanlı muharebelerinden birine sahne olan ve dünya harp tarihine geçen ‘Çanakkale Geçilmez’ destanının yazıldığı Çanakkale Savaşları'nın yaşandığı Tarihi Gelibolu Yarımadasındaki Şehitler Abidesi, Seyit Onbaşı Heykeli, 57’nci Piyade Alayı Şehitliği, Conkbayırı, Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi, Kilitbahir Kalesi, Bigalı Kalesi ve Seddülbahir Kalesiyle her yıl binlerce ziyaretçiye Çanakkale Ruhu'nu yaşatmaya devam ediyor.

Adım atılan her noktasında Çanakkale Savaşları’nın izlerinin görülmesi mümkün olan, açık hava müzesi niteliği taşıyan Tarihi Gelibolu Yarımadası’nda, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı hayata geçirdiği ve geçireceği yeni projelerle, Çanakkale Ruhu'nu ve Çanakkale Destanı’nı daha fazla kişiye ulaştırmayı hedefliyor. Bu çerçevede Tarihi Alan Başkanlığı tarafından Mustafa Kemal Atatürk'ün Çanakkale Muharebelerindeki rolünün anlatılması için hayata geçirilecek olan ‘Mustafa Kemal Yolu’ projesinin lansmanı Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı Kilye İdari Binası'nda gerçekleştirildi. Lansmana Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ve çok sayıda davetli katıldı. Saygı Duruşunda bulunuldu. İstiklal Marşı okundu. Ardından 'Mustafa Kemal Yolu' projesinin yapılış aşamaları sinevizyon gösterisiyle davetlilere izletildi.

Zor Ölüm 3 (Die Hard with a Vengeance) filminin konusu nedir? Oyuncu kadrosunda kimler var? Zor Ölüm 3 (Die Hard with a Vengeance) filminin konusu nedir? Oyuncu kadrosunda kimler var?

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, "Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında aslında her şeyin başladığı bu topraklarda çok önemli bir projenin peşine düştük. Cumhuriyetimizi kuran Kurtuluş Savaşımıza komuta eden ve Anafartalar’ında Muzaffer Komutanı olan Çanakkale Kahramanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bu topraklarda daha iyi anlaşılması için, Kara Muharebelerindeki rolünün daha iyi bilinmesi için ‘Mustafa Kemal Yolu’na arkadaşlarımızla başlamaya karar verdik. Çok uzun çalışmalar ortaya koyduk. Çok iyi insanlarla, çok yetkin şahıslarla çalıştık. Çok hummalı tabiri caizse samanlıkta iğne aradık. İğne ile kuyu kazdık. Hiçbir istisnayı, hiçbir ufak detayı atlamadan yüzde yüz doğru olduğuna inanmadığımız bir şeye başlamadan ‘Mustafa Kemal Yolu’nu proje olarak tamamladık. Cumhuriyeti’mizin 100’üncü yılında çok anlamlı bir çalışma olmuştur. Mustafa Kemal Atatürk’ün Çanakkale’ye gelip, savaştığı, muharebe ettiği günlerde nerde konaklamışsa, nerede askerlerini komuta etmişse, nerede; ‘düşmandan kaçılmaz, süngü tak yere yat’, deyip emir verdiğinde; ‘kazandığımız an o andır’ dediyse, nerede; ‘ben size savaşmayı değil, ölmeyi emrediyorum’ dediyse işte o toprakları, o yerleri bulduk ve ‘Mustafa Kemal Yolu’ projesine dahil ettik. İstiyoruz ki, Çanakkale Tarihi Alana gelenler, bu toprakların nasıl vatan yapıldığını, Cumhuriyetimize nasıl kavuştuğumuz, Atatürk ve arkadaşlarının Mehmetçiğin hangi şartlarda büyük zafere imza attıklarını daha iyi anlasınlar, Çanakkale Ruhu’nu ciğerlerine teneffüs etsinler. ‘Çanakkale’yi Geçilmez’ yapanlara Cumhuriyeti kuranlara, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına, kahraman Mehmetçiğe bin selam olsun. Allah onlardan razı olsun” dedi.

Konuşmaların ardından Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ve beraberindeki davetliler, Bigalı Köyü'ndeki ‘Mustafa Kemal Yolu’ projesinin başlangıç noktasını gezip, yetkililerden bilgi aldılar.

‘Mustafa Kemal Yolu’ projesiyle, Atatürk’ün Çanakkale Kara Muharebelerindeki rolünün anlatılması, savaş alanlarının kapalı alanlardan çıkarılarak ziyaretçilere açılması, tarihsel veriler doğrultusunda Mustafa Kemal Atatürk’ün, Çanakkale'ye intikalinden başlanarak kara muharebelerinde kullandığı yolda, ziyaret rotaları oluşturularak Tarihi Alanı’nın açık hava müzesine dönüştürülmesi hedefleniyor.

‘Mustafa Kemal Yolu’, Mustafa Kemal Atatürk'ün Çanakkale'ye ilk adım attığı 25 Şubat 1915 tarihinden 18 Mart Zaferine dek 289 gün boyunca cephe ve karargah alanları dahil tüm hareket alanını kapsıyor. Atatürk’ün 25 Şubat 1915 tarihinde Çanakkale’ye gelip, 19. Tümen Karargahı’nı Maydos’ta kurmasıyla başlayan ve Bigalı, Kemalyeri, 180 Rakımlı Tepenin Güneyi, Düztepe’nin Güneyi ile Çamlıtekke’de kurmuş olduğu karargahları izleyen rotayı canlandırmalar aracılığı ile deneyimleme fırsatını ziyaretçiye sunan proje, Mustafa Kemal’in Çanakkale savaşlarındaki rolünü anlatarak, kara savaşlarının önemine dikkat çekiyor. Mustafa Kemal Yolu’nda çocuklar için özel alanlar tasarlanırken, konaklamalı turlar içinde kamp alanları oluşturulacak. Çalışmaların büyük ölçüde tamamlandığı 17 kilometrelik yolun 2024 Ocak ayında ziyarete açılması planlanıyor.

Kaynak: İHA