Sağlık

Metan salınımı son 20 yılda yüzde 20 artış gösterdi

Küresel Karbon Projesi’nin son araştırmasına göre, dünya genelinde metan salınımı son 20 yılda yüzde 15-20 oranında arttı. İnsan faaliyetleri ve fosil yakıt kullanımı, metan gazı emisyonlarının hızla yükselmesine neden oluyor

Abone Ol

Küresel Karbon Projesi tarafından yapılan kapsamlı araştırma, dünya çapında metan salınımının nedenleri ve etkilerini ortaya koydu. 66 araştırma merkezinin katkılarıyla hazırlanan bu çalışmada, insan faaliyetlerinin metan emisyonlarını önemli ölçüde artırdığı belirlendi. Besicilik, kömür madenciliği, doğal gaz çıkarımı, pirinç yetiştiriciliği ve organik atıkların çöp sahalarına boşaltılması gibi faaliyetler, atmosfere salınan metan gazının yüzde 65'ine neden oluyor.

Araştırma, 2000'li yılların başlarından ortalarına kadar fosil yakıt kullanımındaki azalmanın ve atmosferdeki kimyasal değişikliklerin metan emisyonlarını düşürdüğünü, ancak son iki yılda metan salınımının yılda 50-60 milyon ton arttığını vurguluyor. Özellikle 2020 yılı itibarıyla metan gazı salınımının hızla yükseldiği, 370 ila 384 milyon ton arasında metan gazının atmosfere salındığı ifade ediliyor.

Fosil yakıtlar nedeniyle metan emisyonlarının, besicilikten kaynaklanan metan gazı ile eşitlenmiş olmasına rağmen, tarım ve çöp sahaları kaynaklı metan gazının fosil yakıtlardan yayılandan yaklaşık iki kat fazla olduğu belirtiliyor. Araştırma, bu bulguların “Environmental Research Letters” dergisinde yayımlandığını duyurdu.